Humbja e flokëve dhe meshkujt: Mund të shkaktojë dëme psikologjike - Gazeta Express
string(65) "humbja-e-flokeve-dhe-meshkujt-mund-te-shkaktoje-deme-psikologjike"

Humbja e flokëve dhe meshkujt: Mund të shkaktojë dëme psikologjike

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

30/03/2023 19:11

Rënia e flokëve tek meshkujt është shpesh një temë më pak e diskutuar në shoqëri.

Burrat që vuajnë nga ajo mund të përjetojnë një sërë emocionesh të vështira dhe shumicën e kohës mund të jenë të pakënaqur me situatën e tyre. Flokët luajnë një rol jetësor në përcaktimin e imazhit për veten dhe në formimin e perceptimeve shoqërore. Ndonëse mund të mos jetë një ndryshim fizik i rrezikshëm për jetën, por humbja e flokëve tek të rinjtë mund të çojë në probleme personale, sociale dhe të lidhura me punën.

Lexo Edhe:

Studimet kanë gjetur se rënia e flokëve është e dëmshme psikologjikisht. Meshkujt me rënie të rëndë të flokëve kanë më shumë gjasa të përjetojnë shqetësim emocional sesa ata me rënie të lehtë të flokëve. Shpesh shihet si një dështim për t’u përshtatur me standardet e bukurisë që lundrojnë në shoqëri. Për disa, rënia e flokëve është gjenetike, për të tjerë mund të shkaktohet nga faktorë mjedisorë dhe shëndetësorë dhe ndonjëherë si pjesë e plakjes. Rënia e flokëve është lidhur me çrregullime psikologjike si ankthi dhe depresioni.

Sipas Shoqatës Amerikane të Humbjes së Flokëve, burrat që vuajnë nga humbja e flokëve mund të bëjnë gjithçka për ta parandaluar atë. Ajo gjithashtu ka tendencë të ndikojë në jetën e tyre profesionale. Nuk është e pazakontë që të rinjtë të ndryshojnë rrugën e tyre të karrierës për shkak të ndryshimeve fizike.

Pse ndodh?

Alopecia androgjenike ose tullacia e modelit mashkullor përbën më shumë se 95 për qind të rënies së flokëve te meshkujt. Deri në moshën 50-vjeçare, një përqindje e konsiderueshme e meshkujve vuajnë nga rrallimi i flokëve. Përafërsisht njëzet e pesë për qind e meshkujve që vuajnë nga rënia e flokëve, fillojnë procesin e dhimbshëm përpara se të arrijnë moshën njëzet e një vjeç.

Ka shumë arsye të mundshme për rënien e flokëve tek meshkujt, duke përfshirë sëmundje të rënda, reagim ndaj disa ilaçeve, ndonjëherë një ngjarje stresuese mund të kontribuojë në të dhe në shumë raste, është gjenetika ajo që duhet fajësuar. Ndonjëherë, lëndimet, infeksionet dhe sëmundjet inflamatore të lëkurës mund të shkaktojnë rënien e flokëve. Mangësitë ushqyese si mungesa e hekurit, kequshqyerja, sëmundjet kronike si diabeti dhe konsumimi i holluesve të gjakut mund të çojnë në humbjen e flokëve.

Tullacëria mashkullor ndodh kur meshkujt fillojnë të humbasin flokët pasi nivelet e hormoneve ndryshojnë gjatë rrjedhës së jetës së tyre. Nëse kjo ndodh në moshën e rritur, mund të dëmtojë vetëvlerësimin e tyre dhe burrat mund të ndjekin trajtime psikologjike për t’u pajtuar me të.

Testosteroni luan një rol të rëndësishëm

Androgjenet ose hormonet riprodhuese mashkullore luajnë një rol të rëndësishëm në rënien e flokëve tek meshkujt. Dihidrotestosteroni (DHT) është një derivat ose nënprodukt i testosteronit. Ndërsa ka shumë më tepër për të ditur në lidhje me shkaqet e rënies së flokëve, shkencëtarët kanë arritur të kuptojnë se DHT zvogëlon gjëndrat e flokëve dhe shtypja e këtij kimikati mund të lejojë që gjëndra e flokëve të lulëzojë. /Top Channel