Hezitimi për t’u vaksinuar është në rënie, ja disa arsye - Gazeta Express
string(54) "hezitimi-per-tu-vaksinuar-eshte-ne-renie-ja-disa-arsye"

Shneta tjera

Gazeta Express

06/10/2021 1:14

Hezitimi për t’u vaksinuar është në rënie, ja disa arsye

Shneta tjera

Gazeta Express

06/10/2021 1:14

Afërsisht një e treta e njerëzve që hezitonin të vaksinoheshin në vitin 2020, tani janë të gatshëm të vaksinohen kundër COVID-19.

Një studim i besuar i botuar në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane (JAMA) raporton se hezitimi nga vaksinimi u ul nga fundi i vitit 2020 në fillim të vitit 2021, me 32 përqind të njerëzve që ndryshuan nga të vaksinuarit në mëdyshje në të vaksinuar me dëshirë.

Lexo Edhe:

“Hezitimi për vaksinim po zvogëlohet, megjithatë pabarazitë në pritje mbeten. Ekziston një mundësi e qartë e shëndetit publik për të shndërruar gatishmërinë e lartë të vaksinimit në vaksinime të dorëzuara me sukses”, shkruajnë autorët e studimit.

Pjesëmarrësit e studimit u anketuan midis 9 gushtit dhe 8 dhjetorit 2020, dhe u anketuan përsëri midis 2 marsit dhe 21 prillit 2021.

Nga ata që raportuan se ishin hezitues ndaj vaksinave në sondazhin e parë, 32 përqind më pas thanë se e kishin marrë një ose më shumë doza vaksine nga sondazhi pasues.

37 përqind e tjerë thanë se ka të ngjarë të vaksinoheshin në të ardhmen e afërt, dhe 32 përqind deklaruan se nuk kishte gjasa të vaksinoheshin.

Një sondazh i Fondacionit Kaiser Family, i publikuar këtë javë, zbuloi disa arsye për rritjen e numrit të vaksinimeve.

Në sondazhin e tyre, 39 përqind e njerëzve të vaksinuar që nga 1 qershori thanë se rritja e variantit Delta i motivoi të vaksinoheshin. Një tjetër 38 përqindësh thanë se i bindi mbipopullimi në spitale, ndërsa një tjetër 36 përqindësh i të anketuarve raportuan se njihnin dikë që u sëmurë rëndë ose vdiq pas infektimit me COVID-19.

Dr William Schaffner, ekspert i sëmundjeve infektive në Universitetin Vanderbilt në Tennessee, u shpreh se rezultatet e studimit JAMA nuk janë befasuese.

“Kjo në përgjithësi reflekton tendencat që po shohim në SHBA gjatë dy muajve të fundit. Ka pasur gjithnjë e më shumë nga këta njerëz që kanë qenë më parë hezitues ose skeptikë rreth vaksinimit dhe kjo po vazhdon në mënyrë të qëndrueshme”, tha Schaffner për Healthline, transmeton Klan Kosova.

“Ardhja e variantit Delta me të vërtetë do të thoshte se ky virus ka depërtuar edhe në zonat rurale … dhe njerëzit po shohin fqinjët dhe miqtë e tyre të pranuar në spital me sëmundje të rënda,” shtoi ai. “Kjo po i bind ngadalë njerëzit se COVID-19 nuk është një mit”.