Gratë që zgjohen gjatë natës kanë dy herë më shumë gjasa të vdesin të reja - Gazeta Express
string(74) "grate-qe-zgjohen-gjate-nates-kane-dy-here-me-shume-gjasa-te-vdesin-te-reja"

Shneta

Gazeta Express

03/10/2022 13:03

Gratë që zgjohen gjatë natës kanë dy herë më shumë gjasa të vdesin të reja

Shneta

Gazeta Express

03/10/2022 13:03

Gratë që zgjohen gjatë natës kanë dy herë më shumë gjasa të vdesin të reja, paralajmëron një studim i ri.

Pavarësisht statistikave befasuese, femrat mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre duke bllokuar tingujt me priza veshi ose duke humbur peshë.

Lexo Edhe:

Hulumtimi i 8,000 burrave dhe grave shikoi “zgjimin e pavetëdijshëm” gjatë natës, të cilën të gjithë e përjetojnë. Kjo ndodh si pjesë e aftësisë së trupit për t’iu përgjigjur situatave potencialisht të rrezikshme, si zhurma, dhimbja, dritat dhe temperatura.

Edhe pengimi i frymëmarrjes, një simptomë e apnesë së gjumit, gjithashtu mund të shtyjë dikë në zgjim të pavetëdijshëm.

Këto momente gjatë natës nuk do të mbahen mend domosdoshmërisht të nesërmen në mëngjes, por do ta bëjnë dikë të përgjumë të nesërmen.

Hulumtimi, i kryer nga Universiteti i Adelaide, zbuloi se këto ndërprerje mund të lidhen me presionin e lartë të gjakut nëse janë të shpeshta.

Ata përdorën të dhëna nga tre studime të veçanta në të cilat pjesëmarrësit mbanin një monitor gjumi gjatë natës. Secilit iu dha një pikë përqindje e cila kombinonte sa shpesh zgjoheshin, dhe sa kohë flinin gjithsej.

Pjesëmarrësit u ndoqën gjatë një periudhe disavjeçare, e cila varionte nga një mesatare prej gjashtë vjetësh në 11 vjet.

Profesori i asociuar Mathias Baumert, i cili drejtoi studimin, dhe kolegët e tij zbuluan se gratë zgjoheshin natën më pak se burrat. Por ndikimet dukej të ishin më të mëdha, veçanërisht në rrezikun e vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare.

Gratë që zgjoheshin më shumë gjatë natës (6.5% e gjumit të tyre të natës) kishin një rrezik 60-100% më të madh për të vdekur nga problemet e zemrës.

Rreziku i tyre i vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare ishte 12.8% krahasuar me 6.7%. Ndërkohë rreziku i vdekjes nga të gjitha shkaqet është rritur gjithashtu me 20-60%.

Në përgjithësi ajo u rrit nga 21% në popullatën e përgjithshme të grave në 31.5%.

Gjetjet ishin më pak të rëndësishme te meshkujt, sipas gjetjeve të publikuara në Gazetën Evropiane të Zemrës.

Ata që zgjoheshin më shumë kishin një rrezik prej 13,4%-33,7% për të vdekur nga sëmundjet kardiovaskulare ose ndonjë shkak tjetër, shkruan Daily Star