Flet shkrimtari i “Star Wars” për pjesën e fundit të librit “The Light of Jedi” - Gazeta Express

Arte

Gazeta Express

29/04/2021 1:14

Flet shkrimtari i “Star Wars” për pjesën e fundit të librit “The Light of Jedi”

Arte

Gazeta Express

29/04/2021 1:14

“High Republic” do të prezantojë një koleksion të ri të ngjarjeve te Jedi gjatë pjesës së parë të librit në seri, “Light of the Jedi”. Autori i romanit, Charles Soule, ka treguar se si tregimi i tij përshtatet me seritë tjera e ku do të këtë një heroinë të re femër në mitin e Star Wars

Pas vazhdimit të trilogjisë që i erdhi fundi me “The Rise of Skywalker”, Disney ka filluar punën për kapitullin e ri të  Star Wars: The High Republic. Kjo epokë ngjarjes ndodh qindra vite para “Episode I: The Phantom Menace” dhe paraqet një “epokë të artë” të Jedi, sundimin e tyre dhe ngjarjet para se të bie perandoria e tyre. Libri i parë në serinë e re, “Light of the Jedi” ka debutuar si bestselleri më i shitur i New York Times dhe që nga aoj kohë është shoqëruar me një seri tjetër të librave komik dhe romaneve, ngjarja e të cilave zhvillohet në universin e njëjtë dhe në periudhën e njëjtë.

Autori i Light of the Jedi, Charles Soule ka thënë për Express.co.uk për dyshimet e tij të para për të bërë një libër me ngjarje të reja nga seritë e Star Wars.

Fatmirësisht, autori më përvojë – i cili më parë ka punuar edhe Daredevil dhe Wolverine të Marvel si libra komik, si dhe trilogjinë e librave “The Oracle Year” – ka një plan për të krijuar një roman interesant për këtë epokë të re.

“Thjesht, vendosa që të shkruajë një roman që do të dukej si filmi më i mirë i Star Wars që është parë”, tha Charles, transmeton GazetaExpress.  

“Do të përpiqem që ta përkthej përvojën time që me ka dhënë kënaqësi – nga Rogue One deri të Empire Strikes Back (seriale), Rebelët – qëllimi i imë më i madh ishte për të bërë njerëzit që ta lexojnë këtë vepër”.

Charles, sigurisht e di si ta rrit entuziazmin, pasi qe pjesët e para të librit “Light of the Jedi” përshkruan një katastrofë të tmerrshme mbi hapësinore që kërcënon tërë sistemin e planetëve, duke detyruar Jedi që të veprojnë shpejt dhe me vendosmëri.

Autori nuk frikësohet që ta pranojë që ka shumë gjëra për të shkruar në serinë e re të librave.

Kjo për qëllime të mira. Light of the Jedi, i cili mund të botohet më 5 janar të këtij viti, ishte hapi i parë i Disney për ta filluar një film me një tregim interesant për Star Wars.

Para se Disney ta blejë Lucasfilm dhe Star Wars, tregimet thoshin “Extended Universe” kishte mbretërim absolut. Kokafonia e romaneve, librave komik dhe videolojërave tregojnë tregime më të thella brenda universit të Star Wars, më shumë se filmat. Këto tregime lavdërohen për përmbajtjen e tyre të mirë.

Më 2014 ishte bërë lajmërimi zyrtar për Star Wars ku ishin shpalosur “Star Wars Extended Universe” – që bazohej kryesisht në romanet me tituj: “Return of the Jedi” dhe “The Old Republic”.

“The High Republic” është hapi i parë për të ripërpunuar hapësirat e The Old Republic dhe Charles është duke punuar bashkë me një grup shkrimtarësh për të hartuar një histori të përsosur, të dashur, tërheqëse dhe emocionuese që do ta zëvendësonte “Extended Universe”.

“Nëse Light of the Jedi nuk ishte një shtëpi absolute e drejtuar nga një vendi pa pasur një efekt. Ky ishte qëllimi i imë kryesor…pa lënë jashtë këtu bashkëshkrimtarët e mijë”, ka shpjeguar Charles.

Duke folur nga Zoom, Charles është i etur për të vendosur një rekord të ri me librin e tij të ri të shkruar brenda kornizave të Star Wars.

A do ta lejojë Disney që ai ta ndryshojë “The High Republic”, shkrimtari u përgjigj: Që nga fillimi ishte kështu. As mos e vini në pyetje kur.

“Ishte gjithmonë, gjithmonë pjesë e historisë së Star Wars. Është një epokë që ne nuk e kemi parë ende. Që nga fillimi i hershëm”.

“Është e re, por është edhe reale. Nuk ka pyetje këtu, kjo është pjesë universale e gurit të shenjtë”.

Sigurisht që Charles ka lënë shenj në krijimin e një karakter të fuqishëm si Jedi në Light of the Jedi: Avar Kriss.

“The Jedi Master” ka të gjitha karakteristikat e një karakteri tepër të formuar në Star Wars, por dallimi bëhet në fuqinë e tyre.

Në vend që ai “ta këtë” forcën, Avar Kriss e përjeton atë përmes dëgjimit të muzikës – një ekskluzivitet ky, transmeton GazetaExpress.  

Avar Kris po ashtu është një nga pak femra Jedi që janë paraqitur në tërë mitin e Star Wars deri me tani.

Ajo i bashkohet dritëvrasëses kanonike, Princeshën Leia, Ahsoka Tanoi dhe Rey Skywalker.

Duke shkruar për një Jedi femër tepër të fuqishme, ishte e vështirë për Charles, derisa ai thotë: “The High Republic, është më shumë një epokë e artë. Mendoj që për Star Wars nuk duhet të flasim për atë se një Jedi është burrë apo grua apo një alien apo gjithçka”.

“Është më shumë: Kush je ti? Si vepron? Çfarë zgjedhjesh bën? Si ndikojnë ato tek njerëzit e tjerë”.

“Këto janë gjëra që, folur në përgjithësi, Star Wars i trajton. Për mua, kam dashur që Light of the Jedi… të reflektojë një sasi të madhe të karaktereve të ndryshme të njerëzve, sepse ata të gjithë janë njerëz!”.

Libri i dytë në “The High Republic”, The Risin Storm” ka për shkrimtar Cavan Scot dhe do të botohet në korrik të këtij viti.

Përveç kësaj, Charles nuk ka mundur që të flet shumë për atë që do të vijë në serinë e ardhshme të librit.

“Unë jam pjesë e një ekipi prej pesë shkrimtarëve… ne jemi shumë të fokusuar në ngjarjet që ndodhin në libër. Ne kemi telefonata javore dhe planifikojmë çfarë do të ndodh, ne e kemi tërë tregimin në mendje. Është një tregim në tri faza”, ka shpalosur ai paksa.

“Faza parë është “Light of the Jedi”, pastaj “Quest of the Jedi” dhe në fund “Trials of the Jedi”. Do të jetë si një trilogji filmike, pavarësisht se kjo ndodh brenda disa romaneve”. /GazetaExpress/