Filmat e muajit gusht në Kino Armata - Gazeta Express
string(36) "filmat-e-muajit-gusht-ne-kino-armata"

Filmat e muajit gusht në Kino Armata

Arte

Gazeta Express

29/07/2022 14:13

Në Kino Armata vazhdon programi i filmit edhe për muajin gusht. Në mesin e filmave që do të shfaqen janë edhe: Death in Arizona (2014) / Dark Light Voyage (2021).

E enjte, 11 gusht 2022, 19:00h

Lexo Edhe:

TIN DIRDAMAL SHOWCASE
Death in Arizona (2014)
Dark Light Voyage (2021)

Tin Dirdamal do të jetë prezent për shfaqje të filmave, si dhe për bisedë dhe pyetje nga audienca.

DEATH IN ARIZONA. Meksikë-Bolivi-Gjermani

Një dokumentar futurist i dashurisë së humbur dhe një histori e një qytetërimi që po vdes. Një portretizimi autobiografik i një regjisori që kthehet në apartamentin bosh të dashurisë së tij të humbur në kërkim të përgjigjeve.

DARK LIGHT VOYAGE. Meksikë-Vietnam

Një anti-tregim budist i një udhëtimi në dritën e errët. Vajza e tij shikoi nga dritarja. Ishte 20 kilometra larg fisit Ruc- një popull që thuhet se ka ushqyer zjarrin që në fillim. Nëse do ta linin zjarrin të shuhej, njerëzimi do të pushonte së ekzistuari. Udhëtimi ishte me tren, nga veriu në jug të Vietnamit, sepse burri nuk mund të qëndronte në një vend. Ai nuk duhej të ishte as këtu as atje për të kuptuar atë gjë që e shqetësonte aq shumë.

PËR TIN DARDAMAL:

I lindur 165 kilometra në jug të kufirit SHBA-Meksikë, regjisor autodidakt dhe artist aksidental. Ai e mat suksesin e filmave të tij me atë se sa nga vetja e braktis gjatë procesit. Gjithashtu autodidakt në psikologji dhe arkitekturë. Ai përdor gabimet dhe kufizimet si forcën e tij lëvizëse, mosnjohjen si busullën e tij.

Ai është një mbështetës i plagjiaturës dhe është një injorant i madh i çështjeve botërore. Ai beson se gënjeshtra mund të jetë një instrument për t’iu qasur së vërtetës. Atij i duhen mesatarisht 5.5555 vjet për të përfunduar një film. Ai di të gjejë ujë nëntokësor, deri vonë nuk kishte lexuar asnjë libër në jetën e tij dhe fle në mënyrë të segmentuar. Ai është i bindur se mund të dokumentojë të ardhmen dhe e ka tentuar këtë shumë herë. Ai është cigan dhe nomad, jeton në vende për 2 deri në 3 vjet me mirëkuptimin se së shpejti do t’i braktisë. Ai ka jetuar për periudha të gjata kohore në Arizona, Bolivi, në veri të Indisë, në veri të Meksikës, në veri të Vietnamit, në perëndim të Turqisë dhe aktualisht në veri të Shqipërisë.

Në moshën 23-vjeçare ai rrëmbeu një aparat fotografik për herë të parë dhe bëri filmin e tij të parë aksidental dhe të metrazhit të gjatë me qëllimin e vetëm për t’ua treguar atë miqve dhe familjes së tij. Ky film fitoi një duzinë çmimesh në festivalet e filmit, duke përfshirë një çmim në Sundance. Deri më tani ka përfunduar 4 filma të metrazhit të gjatë dhe aktualisht është duke punuar në 4 të rinj. Ai është i vetmuar: ai drejton, prodhon, aktron, shkruan, bën kamerë dhe zë, kompozon muzikën, modifikon, korrigjon ngjyrat dhe bën dizajnin e zërit për filmat e tij.

Filmat e tij janë shfaqur dhe vlerësuar në disa nga vendet më të rëndësishme të artit dhe festivalet e filmit në mbarë botën duke përfshirë Bienalen e Venecias, Visions du Reel, IDFA, Jihlava, Punto de Vista, FICUNAM, etj. Ai ka marrë grante nga Instituti Sundance, Instituti i Filmit Tribeca dhe Artistët e Medias Rockefeller. Ai është ftuar për të mentoruar, dhënë seminare dhe masterklasa në UCLA, YALE, NYU, Hunter, UMASS, Union Docs (Brooklyn), DocLab (Hanoi), etj.

Ai përdor emra të ndryshëm, Tin Dirdamal nuk është emri i tij i vërtetë.

/Gazeta Express