Fëmijët më të suksesshëm kanë prindër që luajnë 8 role! - Gazeta Express

Fun

Gazeta Express

18/11/2021 22:16

Fëmijët më të suksesshëm kanë prindër që luajnë 8 role!

Fun

Gazeta Express

18/11/2021 22:16

Prindërit mund të jetojnë në varfëri, por nëse shohin një mundësi që ata gjykojnë të jetë thelbësore për suksesin e fëmijës së tyre në shkollë ose në jetë, ata do të ecin nëpër mure për ta marrë atë, thotë Ronald Ferguson

Sipas profesorit të Harvardit, Ronald Ferguson ekzistojnë tetë role prindërore që përbëjnë formulën për prindërimin ‘master’. “Modelet, tendencat dhe formulimet e vështrimit e bëjnë punën tonë dhe jetën më të lehtë. Por kurrë nuk kam menduar se do të shoh dikë që zhbllokon formulën për punën më të vështirë të të gjithëve, rritjen e fëmijëve super të suksesshëm”, është shprehur profesori.

Lexo Edhe:

PARTNERI I MËSIMIT TË HERSHËM. Ky rol ka bërë që prindërit ta interesojnë fëmijën e tyre për të mësuar në moshë të re, përpara se të fillojnë shkollën. Fëmijët më të suksesshëm mund të lexojnë fjalët themelore nga kopshti, dhe të provojnë atë që Ferguson e quan “efektin e hershëm të plumbit”, ku fëmija i përgjigjet pozitivisht dëshirës të një mësuesi për të lexuar tashmë.

INXHINIERI I FLUTURIMIT. Ky është prindi që monitoron mjedisin e rritjes së fëmijës, duke u siguruar që po marrin atë që u nevojitet dhe ndërhyn kur nuk janë. Kjo nuk është njësoj sikur të jesh prindër të cilët janë kaq të përfshirë në jetën e fëmijëve të tyre, ata nuk krijojnë hapësirë ​​për ta për të zhvilluar marrëdhënie të pavarura, të mësojnë se si të negociojnë për veten e tyre, ose të identifikojnë interesat e tyre.

FIKSUESI. Në këtë rol, prindi siguron që asnjë mundësi kryesore për përmirësimin e fëmijës së tyre të humbet, dhe ata nuk lejojnë që mungesa e burimeve t’i ngadalësojë ato. Siç thotë Ferguson, “Prindërit mund të jetojnë në varfëri, por nëse shohin një mundësi që ata gjykojnë të jetë thelbësore për suksesin e fëmijës së tyre në shkollë ose në jetë, ata do të ecin nëpër mure për ta marrë atë”.

ZBULUESI. Prindërit zbulues ndihmojnë fëmijën e tyre të zbulojë botën duke shkuar në muze, biblioteka, ekspozita dhe çdo gjë për të zgjeruar botëkuptimin e tyre. Përsëri, kjo ndodh edhe me mungesë burimesh, prindërit zbulues bëhen kreativë se si të akomodojnë largime të tilla.

FILOZOFI. Ferguson thotë se ky është roli i dytë më i rëndësishëm, sepse i ndihmon fëmijët të gjejnë qëllimin. Këtu, prindërit pyesin dhe u përgjigjen pyetjeve të thella të jetës, duke mos e nënvlerësuar kurrë aftësinë e një fëmije për të kuptuar jetën dhe për të kuptuar idenë.

MODELI. Ky është modelimi klasik i roleve. Prindërit që e bëjnë këtë mirë janë të qartë se cilat vlera janë të rëndësishme për ta dhe punojnë shumë për t’i kaluar ato vlera fëmijëve të tyre, të cilët më pas aspirojnë t’i imitojnë.

NEGOCIATORI. Ky rol mëson që fëmija të jetë i respektuar, ndërsa qëndron në këmbë për veten e tij dhe në atë që beson, veçanërisht përballë atyre me fuqi dhe autoritet.

ZËRI NAVIGUES. Ferguson e përshkroi këtë si, “Zëri i prindërve në kokën e fëmijës pasi fëmija është larguar nga shtëpia, duke u stërvitur përmes situatave të reja në jetë”.