Fëmijët e lindur para kohe priren të kenë nota më të këqija në shkollë - Gazeta Express
string(70) "femijet-e-lindur-para-kohe-priren-te-kene-nota-me-te-keqija-ne-shkolle"

Fëmijët e lindur para kohe priren të kenë nota më të këqija në shkollë

Shqiperi

Gazeta Express

28/01/2023 21:34

Lindja e parakohshme, para  javës së 34-të të shtatzënisë, lidhet me notat më të ulëta në matematikë dhe gjuhë mes adoleshentëve sesa bashkëmoshatarët e tyre që kanë lindur pas javës së 40-të të shtatzënisë, tregon një studim i ri i madh shkencor danez.

Hulumtimi nuk gjeti dallime të rëndësishme në funksionin e mëvonshëm të trurit (kognitiv) midis fëmijëve të lindur midis 34 dhe 39 javëve të shtatzënisë dhe atyre të lindur në 40 vjeç. Nga ana tjetër, shkencëtarët theksuan se  funksioni kognitiv  nuk është i paracaktuar që në lindje, por ndikohet fuqishëm nga familja dhe mjedisi i përgjithshëm shoqëror, prandaj edhe fëmijët që kanë lindur para kohe, nuk është e sigurt se do të mbeten prapa në aspektin kognitiv kur rriten dhe shkojnë në shkollë.

Lexo Edhe:

Është vlerësuar se rreth  15 milionë foshnja  lindin para kohe në botë çdo vit, para javës së 37-të të shtatzënisë. Javët e fundit të shtatzënisë janë të rëndësishme për zhvillimin e trurit të fetusit, kjo është arsyeja pse lindja e parakohshme mendohet të ketë një ndikim negativ në funksionimin dhe performancën pasuese të trurit.

Studiuesit, të udhëhequr nga  Dr. Anders Husby i Departamentit të Kërkimeve Epidemiologjike në Institutin e Serumit Satens në Kopenhagë, i cili botoi botimin përkatës në British Medical Journal (BMJ), analizuan të dhënat për gati 793,000 fëmijë, duke krahasuar performancën e tyre në testet shkollore. ekzaminimet në moshën 15-16 vjeç, nëse kanë lindur para kohe apo jo. 5.6% e fëmijëve kanë lindur para javës së 37-të të shtatzënisë.

U zbulua se vetëm ata fëmijë që kishin lindur para 34 javësh kishin performancë dukshëm më të ulët se mesatarja në matematikë, ndërsa në testet e gjuhës me shkrim kjo ishte kryesisht e vërtetë për fëmijët që kishin lindur shumë para kohe, para 27 javësh.

Testet e mëvonshme  të inteligjencës (IQ) të administruara  për rekrutët ushtarakë treguan gjithashtu një “rezultat” dukshëm më të ulët për ata të lindur para javës së 34-të. Të lindurit në javën 33 ose 34 shënuan mesatarisht 2.4 pikë më të ulëta në testet e IQ-së, ata të lindur midis 28 dhe 31 javësh humbën 3.8 pikë, ndërsa ata të lindur në javën 27 ose më herët kishin 4.2 pikë IQ më pak.

Aftësia e reduktuar njohëse është lidhur nga kërkimet e mëparshme me  cilësinë më të keqe të jetës  dhe  vdekjen e parakohshme . Deficitet kognitive, sipas shkencëtarëve për shkak të lindjes së parakohshme, mund të kenë një efekt negativ me kalimin e kohës. Nga ana tjetër, ata theksuan se megjithëse prindërit dhe mësuesit duhet të jenë të vetëdijshëm për vështirësitë e mundshme arsimore dhe njohëse që lidhen me lindjen e parakohshme, madhësia e këtyre dallimeve në krahasim me fëmijët e tjerë nuk është gjithmonë e rëndësishme, veçanërisht për fëmijët që nuk kanë lindur gjithashtu para kohe./Gazeta Express