Eqrem Çabej: Mësuesia është mision - Gazeta Express
string(35) "eqrem-cabej-mesuesia-eshte-mision-2"

Arte

Gazeta Express

01/09/2023 14:40

Eqrem Çabej: Mësuesia është mision

Arte

Gazeta Express

01/09/2023 14:40

Gjuhëtari dhe albanologu i shquar, Eqrem Çabej, ka qenë njëkohësisht arsimtar. Me kontributin e jashtëzakonshëm për gjuhën shqipe, Çabej ka lënë mes shumë e shumë studimeve albanologjike, edhe një letër që ai ua kishte kushtuar mësuesve…

Ju do të bëheni mësues. Mësuesia nuk është profesion, ajo është mision. Ju do të punoni për formimin e njeriut.

Lexo Edhe:

Gabimet që mund të bëjnë profesionistët e ndryshëm, mund të korrigjohen me disa shpenzime, por gabimet që mund të bëni ju me nxënësit, janë të pakorrigjueshme. Po ta formosh shtrembër karakterin e një njeriu, është shumë, shumë e vështirë, në mos është e pamundur, ta ndreqësh atë. Ju duhet të edukoni përmes sjelljes suaj, përmes shembullit tuaj. Në rast se ju silleni keq, edhe sikur të mbani dhjetëra leksione morali, ose leksione për nevojën e sjelljes së mirë, nxënësit nuk do të përfitojnë asgjë, ata do të ndikohen kryesisht prej sjelljes suaj. Shembulli të bën ta ndjekësh njeriun.

Kur punoni, punoni seriozisht dhe me ritmin e duhur.

Mos u merrni me muhabete gjatë punës. Kur të pushoni, pushoni vërtet.

Mos përzieni punën me pushimin dhe pushimin me punën.

Ata të cilët gjatë punës bëjnë muhabete dhe gjatë pushimit përpiqen të kryejnë ndonjë punë të mbetur në mes, nuk arrijnë rezultatet e duhura.

Mos jini kategorikë.

Gjithçka shikojeni me sy kritik.

Mos e konsideroni veten tepër të rinj dhe të paformuar për të shprehur dyshime, për të hapur diskutime, kur mendoni ndryshe.

Mos kini turp të pyesni për gjëra që nuk i keni të qarta

Gjërat e paqarta nuk mbahen mend.

Mos bëni asnjë punë shkel e shko.

Mos filloni të shkruani diçka pa e pasur të qartë në kokën tuaj.

Mos lini asnjë punë pa e përfunduar plotësisht dhe si duhet.

Mos merrni dhe mos lejoni t’ju marrin dinjitetin nëpër këmbë.

Jeta e njeriut është një fragment i planeve, dëshirave dhe ëndrrave të tij, prandaj kushtojuni planeve, dëshirave dhe ëndrrave tuaja më kryesore…/Hejza