Ekspozita ‘Projekt Drini: Një udhëtim nëpër lumin më të gjatë të Kosovës’ - Gazeta Express
string(70) "ekspozita-projekt-drini-nje-udhetim-neper-lumin-me-te-gjate-te-kosoves"

Arte

Gazeta Express

12/02/2024 14:18

Ekspozita ‘Projekt Drini: Një udhëtim nëpër lumin më të gjatë të Kosovës’

Arte

Gazeta Express

12/02/2024 14:18

Seria e fotografive “Projekt Drini: Një udhëtim nëpër lumin më të gjatë të Kosovës”, do të ekspozohet në Kinemanë “Jusuf Gërvalla” duke filluar nga 19 shkurt në ora 19:00 deri më 8 mars.

Lumi Drini i Bardhë, me një gjatësi prej 122 kilometrash në territorin e Kosovës, është trupi më i madh ujor në vend.

Lexo Edhe:

Pas burimit afër fshatit Radac të komunës së Pejës, Drini i Bardhë përshkon pothuajse gjithë gjatësinë e Rrafshit të Dukagjinit, duke grumbulluar me të gjithë lumenjtë e tjerë.

Si lum i palundrueshëm, Drini i Bardhë është një burim i rëndësishëm ujitës për fushat pjellore të rrafshit të Dukagjinit. Përdoret nga banorët e fshatrave përgjatë rrjedhës së saj për peshkim, ujitje dhe fatkeqësisht për nxjerrjen e rërës. Dhjetëra kompani ndërtimi të licencuara dhe gjithashtu të paligjshme nxjerrin vazhdimisht tonelata rërë dhe zhavorr nga shtrati i lumit dhe krijojnë një ndikim katastrofik në florën dhe faunën.

Çdo lum që derdhet në Drinin e Bardhë është i ndotur dhe si rrjedhojë, mund të thuhet se Drini i Bardhë është lumi më i ndotur në vend, pasi edhe fshatrat që ndodhen përgjatë rrjedhës së saj i derdhin ujërat e zeza dhe mbeturinat në të.

Fotografi, Ferdi Limani ka dokumentuar rrugëtimit e tij përgjatë rrjedhës së lumit, duke kapur histori dhe përvoja të ndryshme të banorëve përreth.

/Express