Ekspertët tregojnë se për sa kohë mund të bartet maska - Gazeta Express

Gazeta Express

26/11/2020 17:24

Ekspertët tregojnë se për sa kohë mund të bartet maska

Gazeta Express

26/11/2020 17:24

Edhe kur vendoset një vaksinë, shumica e popullsisë do të duhet të mbrohet nga COVID-19 para se të ndalet vënja e maskës.

Lajmi për disa vaksina potenciale të koronavirusit ofron shpresë për fundin e pandemisë, por ekspertët paralajmërojnë që ne mund të jemi akoma të veshur me maska ​​dhe duke përdorur udhëzime të tjera, si distancimi social, për të paktën një vit tjetër, shkruan “Today”.

Faktori kryesor do të jetë sa shpejt mund të administrohet një vaksinë. Kompanitë që zhvillojnë këto vaksina kanë ofruar afate optimiste, por disa ekspertë kanë kërkuar kujdes për sa kohë mund të zgjasë procesi.

“Unë mendoj se lajmi është inkurajues, por është një rrugë larg, midis të provuarit se vaksina do të funksionojë dhe marrjes së saj të autorizuar dhe të qenit në gjendje t’ia dorëzojë atë mjaft njerëzve që bën një ndryshim,” tha Dr. Patrick Kachur, një profesor në Shkollën e Shëndetit Publik Mailman University të Columbia në New York City, duke përmendur vështirësi si vaksina që kërkon shumë doza të jenë efektive.

Dr. Colleen Kraft, zyrtar i asociuar shefi mjekësor në Spitalin Universitar Emory në Atlanta, tha se ndërsa vaksina mund të jetë në dispozicion për shumicën e popullsisë brenda një viti, virusi koronavio do të duhet të jetë më pak i përhapur para se të ndalojë maskimi, transmeton lajmi.net.

“Unë mendoj se nuk do të mbajmë më pak maska ​​së shpejti nëse njerëzit do të vazhdojnë të sillen ashtu siç po sillen aktualisht,” tha Kraft.

“Unë do të thoja se kemi të paktën edhe një vit me ritmin që do të shkojmë … Por kjo ka të bëjë me përpjekjen që ne po shohim në publik. Sa më shumë njerëz që thjesht nuk pranojnë të mbajnë maska ​​dhe duke e bërë këtë një çështje të lirisë personale, unë mendoj se sa më gjatë do të mbajmë maska. Sa më gjatë që nuk mund ta bëjmë atë, aq më gjatë do të ndizet pandemia “, transmeton lajmi.net.

Kraft gjithashtu tha se meqenëse vaksina kërkon ca kohë për t’u bërë efektive dhe kërkon dy doza, njerëzit që marrin vaksinën do të duhet të vazhdojnë të mbajnë maska.

Shan Soe-Lin, Dr. beson se trendi do të vazhdojë si një normë shoqërore edhe kur vaksinat fillojnë të shpërndahen.

“Do të jetë vërtet e vështirë për njerëzit të tregojnë se kush është vaksinuar, kush jo, dhe kush thjesht nuk ka veshur maskë sepse nuk duan”, shpjegoi ajo.

“Unë do të thoja që derisa vaksina të jetë në dispozicion gjerësisht dhe numri i rasteve të bjerë siç prisni me një mbulim të lartë të vaksinimit, ne do të kemi maska.”

Kachur tha se është e mundur që maskimi mund të duhet të rifillojë në mënyrë periodike nëse koronavirusi përfundon duke u zhvilluar dhe ka nevojë për një vaksinë të re çdo vit, siç bën gripi.

“Mund të na duhet të (mbajmë maska ​​dhe të azhurnojmë vaksinën) me shpresë jo çdo vit, por potencialisht mbi një bazë të rregullt në mënyrë që të mbajmë përpara ndryshimeve që po bën virusi,” tha ai.

Të tre ekspertët thanë se mund të jetë e mundur që maskimi të bëhet një normë më e përgjithshme kulturore, veçanërisht gjatë sezonit të ftohjes dhe gripit.