Ekspertët: Mos përdorni jastëkë për formësimin e kokës së foshnjës - Gazeta Express
string(65) "ekspertet-mos-perdorni-jasteke-per-formesimin-e-kokes-se-foshnjes"

Ekspertët: Mos përdorni jastëkë për formësimin e kokës së foshnjës

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

04/11/2022 19:18

Prindërit dhe kujdestarët nuk duhet të përdorin jastëkë që i japin formë kokës së foshnjës që synojnë të ndryshojnë formën e kokës së foshnjës ose që pretendojnë të trajtojnë një gjendje mjekësore, tha të enjten Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së.

“Përdorimi i jastëkëve për formësimin e kokës mund të krijojë një mjedis të pasigurt gjumi për foshnjat dhe mund të kontribuojë në rrezikun e vdekjes,” tha FDA në një njoftim për shtyp .

Lexo Edhe:

Deklarata e FDA-së sqaron se jastëkët, të krijuar me një “hyrje ose vrimë në qendër” për të vendosur kokën e një foshnjeje ndërsa ai fle në shpinë, nuk janë të miratuar nga FDA, përcjell portali rtv21.tv

“FDA nuk është në dijeni të ndonjë përfitimi të demonstruar nga përdorimi i jastëkëve për formësimin e kokës së foshnjave për ndonjë qëllim mjekësor,” tha agjencia në një deklaratë. “Përdorimi i jastëkëve për formësimin e kokës mund të krijojë një mjedis të pasigurt gjumi për foshnjat dhe mund të kontribuojë në rrezikun e mbytjes dhe vdekjes.”

Jastëkët në formë koke për foshnjat kanë për qëllim të trajtojnë ose parandalojnë sindromën e kokës së sheshtë , ose plagiocefalinë, një problem i zakonshëm për foshnjat, sepse ata kalojnë shumë kohë duke fjetur me shpinë, thotë Shërbimi Shëndetësor Kombëtar i Mbretërisë së Bashkuar .

Njoftimi i lajmeve i FDA shpjegon se sindroma e kokës së sheshtë zakonisht largohet vetë, nuk është e dhimbshme për foshnjat dhe nuk shkakton ndonjë shqetësim zhvillimor.

“Nëse keni një jastëk për formësimin e kokës së foshnjës, hidheni; mos i dhuroni ose mos ia jepni askujt tjetër”, tha agjencia.

Për ofruesit e kujdesit shëndetësor, FDA rekomandon që ata të dekurajojnë përdorimin e jastëkëve për formësimin e kokës së foshnjës dhe të sigurojnë që pacientët të kuptojnë rrezikun e vdekjes së foshnjave me përdorim. FDA këshillon ofruesit e kujdesit shëndetësor të promovojnë ndërgjegjësimin për mjediset e sigurta të gjumit dhe të edukojnë pacientët rreth opsioneve të sigurta të trajtimit për sindromën e kokës së sheshtë.

Nëse prindërit vërejnë një formë të pazakontë të kokës tek foshnjat, ata duhet të kërkojnë këshilla nga ofruesi i tyre i kujdesit shëndetësor. Helmetat, shiritat e kokës dhe kapelet janë opsione të pastruara nga FDA që ofruesit e kujdesit shëndetësor mund të ofrojnë për të trajtuar sindromën e kokës së sheshtë.

Sipas FDA, përdorimi i jastëkëve për formësimin e kokës së foshnjës mund të vonojë vlerësimin dhe trajtimin e nevojshëm – jo vetëm për sindromën e kokës së sheshtë, por edhe për kushte më serioze, siç është kraniosinostoza, ku kockat e kafkës së një foshnjeje në zhvillim bashkohen shumë herët.

Jastëkët për formësimin e kokës së foshnjave janë lehtësisht të disponueshme dhe gjenden në shumë shitës të mëdhenj të foshnjave sipas Dr. Sarah Schaffer, pediatre në Spitalin Kombëtar të Fëmijëve.

“Shpresojmë se ky rekomandim do të çojë në heqjen e tyre nga këto faqe interneti,” tha Schaffer.

“Vdekja e papritur e papritur e foshnjave (SUID), e cila përfshin sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave (SIDS), është shkaku kryesor i vdekjes nga lëndimet në foshnjëri,” tha Akademia Amerikane e Pediatrisë në faqen e tyre të internetit . “Gjumi është një sfidë e madhe për familjet me foshnja, por ndjekja e rekomandimeve të sigurta të gjumit mund të parandalojë shumë vdekje nga SUID.”

Për të krijuar një mjedis të sigurt gjumi, foshnjat duhet të flenë në shpinë në një batanije të veshur në një sipërfaqe gjumi të fortë dhe të niveluar sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit . Nuk duhet të ketë lodra, batanije ose sende të tjera në zonën e tyre të gjumit.

“Mos përdorni asnjë jastëk ose pajisje për formësimin e kokës që nuk është futur në kuti me pajisjen tuaj për fëmijën,” tha Schaffer, duke vënë në dukje se lidhjet e sediljeve të makinës janë gjithashtu të pasigurta.