"E duam Shqipërinë si gjithë Europa", 8 dhjetori Dita e Rinisë, çfarë ndodhi 32 vjet më parë - Gazeta Express
string(88) "e-duam-shqiperine-si-gjithe-europa-8-dhjetori-dita-e-rinise-cfare-ndodhi-32-vjet-me-pare"

Shqiperi

Gazeta Express

08/12/2022 8:14

“E duam Shqipërinë si gjithë Europa”, 8 dhjetori Dita e Rinisë, çfarë ndodhi 32 vjet më parë

Shqiperi

Gazeta Express

08/12/2022 8:14

Sot më 8 Dhjetor, festohet Dita e Rinisë, pasi 31 vjet më parë, studentët protestuan kundër regjimit komunist. Kjo datë, përkujtohet dhe festohet si festë kombëtare, kjo në nder të gjithë studenteve të Dhjetorit më 1990, të cilët së bashku me pedagogët e Universiteteve të Tiranës, u bënë iniciatorë të kthesës së madhe historike, që sollën rënien e komunizmit dhe lindjen e demokracisë. 

Me shprehjen “E duam Shqipërinë si gjithë Europa”, ata kërkuan ngritjen e sistemit të vlerave perëndimore dhe të shtetit të së drejtës, integrimin në Europë dhe garantimin e pluralizmit politik si bazë kryesore për një shoqëri të lirë e demokratike. Akti i tyre i dha fund në mënyrë paqësore epokës të gjatë të vetë-izolimit dhe të sundimit ideologjik, duke i hapur kështu rrugën e ekonomisë së tregut dhe shoqërisë së hapur. 

Lexo Edhe:

Dita Kombëtare e Rinisë, u caktua si e tillë nga Kuvendi i Shqipërisë më 8 dhjetor të vitit 2009, për të kujtuar lëvizjen e studentëve në dhjetorit e vitin 1990, e cila ishte pikënisja e rrëzimit të regjimit komunist.