E dinit? Ja cila shqisë shuhet e fundit kur vdes një person - Gazeta Express
string(58) "e-dinit-ja-cila-shqise-shuhet-e-fundit-kur-vdes-nje-person"

Shneta tjera

Gazeta Express

17/10/2023 19:45

E dinit? Ja cila shqisë shuhet e fundit kur vdes një person

Shneta tjera

Gazeta Express

17/10/2023 19:45

Sipas hulumtimeve, dëgjimi është shqisa e fundit që njerëzit humbasin kur vdesin. Shkencëtarët kanë zbuluar se truri vazhdon të regjistrojë tinguj edhe nëse trupi i pacientit nuk përgjigjet më.

Kjo shpjegon pse mjekët shpesh u thonë familjeve të pacientëve që po vdesin që të flasin me ta, të thonë një fjalë të mirë, t’i ngushëllojnë, të largojnë frikën e tyre nga vdekja.

Lexo Edhe:

Ky hulumtimi, i publikuar në qershor 2020, tregoi se truri i pacientëve që po vdesin ende regjistron aktivitet në përgjigje të tingujve.

Studiuesit monitoruan aktivitetin e trurit në 17 pacientë të shëndetshëm dhe 13 të cilët ishin shtruar në spital për të sëmurët terminalë, tetë prej të cilëve treguan një përgjigje ndaj tingujve dhe pesë që nuk treguan fare shenja të aktivitetit të trurit.

Secilit pacient iu luajtën dy lloje këngësh me pesë nota, njëra me nota identike të përsëritura dhe tjetra me ndryshime të zërit ose modele të ndryshme.

Pacientëve të shëndetshëm dhe reagues iu kërkua të numëronin numrin e këngëve në të cilat këto modele ndryshuan. Shkencëtarët zbuluan se modelet e aktivitetit të trurit tek ata që nuk përgjigjen ishin të ngjashme me ato të pacientëve të shëndetshëm, duke sugjeruar që njerëzit ende dëgjojnë ndërsa vdesin.

 Kemi paraqitur prova që të paktën disa pacientë që vdesin, kur nuk janë në gjendje t’i përgjigjen stimujve verbalë nga një familje ose profesionist i kujdesit shëndetësor, megjithatë dëgjojnë dhe bëjnë përgjigje nervore ndaj një sërë stimujsh të thjeshtë dëgjimor.

Kjo është në përputhje me propozimin se dëgjimi është një nga shqisat e fundit që humbet funksionin kur dikush vdes, kështu që të dashurit duhet të vazhdojnë të komunikojnë me të dashurit e tyre në shtratin e vdekjes për aq kohë sa të jetë e mundur, thotë hulumtimi.