Doli nga shtypi numri 8 i revistës Akademia - Gazeta Express

Gazeta Express

25/08/2020 15:59

Doli nga shtypi numri 8 i revistës Akademia

Gazeta Express

25/08/2020 15:59

Ka dalë nga shtypi numri më i ri i revistës për letërsi, kulturë, gjuhë dhe media, “Akademia”, i teti me radhë, botuar nën përkujdesjen e shtëpisë botuese “Armagedoni”, kryeredaktorit Berat Armagedoni dhe anëtarëve të redaksisë: Agron Shala, Fadil Bajraj, Salajdin Salihu, Shpresë Mulliqi, Adem Gashi, Ali Pajaziti, Leonora Buçinca, Arif Mulliqi.

Në këtë numër të revistës, prej 630-faqesh, mund të lexoni: intervista, ese, fjalime, dialog, rrëfime, poezi, tregime, drama, shkrime për filmin, për teatrin, për median dhe për gjuhën. Revistën mund ta gjeni në librarinë “Dukagjini” dhe “Artini” në Prishtinë.

Më poshtë, përmbajtja e revistës:

Parathënie, f. 7

Intervistë

FLET AKADEMIK MUHAMEDIN KULLASHI

Filozofia dhe letërsia gjatë shekujve janë puqur dhe janë gërshetuar shpesh në mënyra shumë të ngushta në shumë vepra, f. 11

Rrëfim

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ

Si u bëra shkrimtar, f. 47

Dialog

GIORDANO BRUNO

Biseda e fundit, f. 63

Fjalim

SELMA LAGERLÖF

Fjala në festën e Nobelit, f. 71

Studime

PANTHEA REID

Adeline Virginia Stephen, jeta dhe veprat, f. 81

MURTEZA OSDAUTAJ

Këndimi biblik i dashurisë ose transparenca e një kënge model, f. 99

Recensione

AHMET MEHMETI

Buvar dhe Pekyshe, vepër madhore satirike e letërsisë botërore, f. 129

QERIM KRYEZIU

Kadare në suedisht, f. 141

IMER TOPANICA

Për një rrëfim me aromë japoneze, f. 151

HAJDIN MORINA

Vlerë letrare për vlerat e identitetit kombëtar dhe qëndrimin aktual ndaj tyre, f. 155

SHEFQET DIBRANI

Motive lirike të mbytura në pellgje gjaku, f. 169

SARANDA KRASNIQI

Integriteti i individit në shoqëri, f. 195

Ese

ED’HEM SHERKAVI

Liria nuk është krim!, f. 205

ANDREI TARKOVSKY

Pasioni, f. 209

ALAN PARKER

“Muri”, tullë pas tulle, f. 241

AGRON SHALA

Q… shtetin që s’ka film!, f. 255

AGRON GËRGURI

Hamleti dhe Oresti, dy vëllezër pa shtëpi, f. 267

Prozë

GUSTAVE FLAUBERT

Buvar dhe Pekyshe, f. 279

YAŞAR KEMAL

Fshesa, f. 309

KLER KELGUEJ

Një gjuhë e lehtë, f. 313

RRAHMAN PAÇARIZI

Kasandra, f. 319

ARBEN VESELAJ

Vegullia e zonjës Bovary, f. 327

ADIL OLLURI

Kozmosi i një të ndryshmi, f. 335

RESMIJE KRYEZIU

Shega në Institutin Femnor “Nana Mbretneshë”, f. 341

ALBIN MEHMETI

Virusi i fytyrës së zezë, f. 365

SADIK KRASNIQI

Vdekja, f. 377

Kodra e kafkave, f. 380

DIBRAN DEMAKU

Një njohje e papritur, f. 383

Bisedë, f. 386

Nën mollë, f. 390

Poezi

LEONARD COHEN

Suzanne, f. 399

Lutja për Mesinë, f. 401

Kujdes, f. 402

Vjershë, f. 402

Këngë, f. 403

DIRE STRAITS

Rruga e telegrafit, f. 405

IVAN XHEPAROSKI

Këto nuk janë këpucë, f. 409

Pesë shekuj admirim, f. 410

Ekloga e parë: romake, f. 411

Ekloga e dytë: amsterdame, f. 412

Ekloga e tretë: parisiene, f. 414

NATASHA SARXHOSKA

Pa shtëpi, f. 417

Radika, f. 418

Nuk i gjeta poezitë e tua, f. 419

S’ka qytet, f. 420

Amanet, f. 420

YILMAZ ODABAŞI

Mos përfundo, f. 421

ABDURRAHIM KARAKOÇ

Turp, f. 423

Unë, f. 424

Fotografi, f. 424

Meseleja e flokëve, f. 425

Bisedë me bjeshkën, f. 425

Bereqet, f. 426

Mos e dëmto, f. 426

Unë çdo herë të mendoj ty, f. 427

Do të vij, f. 427

Hija ime, f. 428

Mos harro, f. 429

ADRIJAN VUKSANOVIQ

Aty ku përfundon poezia e fillon fjalimi i thjeshtë, f. 431

Fshehtësia, f. 432

Ne jemi simbol, f. 432

Heshtja, f. 433

E mbështjellë me pluhur, f. 434

Krishtlindja, f. 434

Një ditë pas teje, f. 435

RAGIP SYLAJ

Letër engjëllit tim mbrojtës, I, f. 437

Letër engjëllit tim mbrojtës, II, f. 444

Letër engjëllit tim mbrojtës, III, f. 446

Letër engjëllit tim mbrojtës, IV, f. 448

SALI BASHOTA

Lutja, f. 451

Ai me emrin si unë, f. 451

Gjethet s’bien gjithmonë në tokën e vet, f. 452

Njësoj si sytë e tu, f. 452

Si lind poezia për ty, f. 453

Bora mbi flokët e tu, f. 454

Dashuria, f. 454

Bukuria, f. 455

Ideali i dyfishtë, f. 455

Askush nuk i duron poetët, f. 456

AZIZ MUSTAFA

Prapë për njeriun, f. 457

Shko drejt, f. 457

Mungon Musa Ramadani, f. 458

Në tren për Beziers, f. 458

Më ndodhë, f. 459

ARIF BOZAXHI

Kur pika e shiut shndërrohet në oqean, f. 461

Zarfi, f. 462

Më mungon vetëm edhe një varg, f. 462

Gruaja dhe xhelozia, f. 462

Ëndërr e verdhë, f. 463

Adresa e pranverës, f. 463

Liberti i trupit, f. 463

Çelësat e diellit, f. 464

Etja e pulëbardhës, f. 464

Pesha e vetmisë, f. 465

NEVIANA SHEHI

Klouni, f. 467

Zogjtë e parë të fundmarsit, f. 468

Trëndafil i përmalluar, f. 469

Kishë e vogël në gjoksin tim, f. 470

Kaq e pafajshme, f. 471

FLAMUR MALOKU

Pa guxue me folun, f. 473

Qielli ka me u tundun, f. 473

Kam me të thirrë, f. 474

Sonte, f. 474

Të prita me të pa, f. 474

HAXHI MUHAXHERI

Dasma e zezë, f. 477

Guri i nuses, f. 478

Me gurë e gjuaje edhe zotin, f. 478

Mashtrimi, f. 479

Porosi për gruan, f. 479

ALBA BRAJA

Thuaj po, f. 481

Kaktus, f. 482

Mos u pikëllo, f. 482

Ndihet drita, f. 483

Unë nuk mundem, f. 484

Dramë

MUMIR FERKO

Shihemi prapë unë e ti, f. 487

Individualitet

SABRI KIÇMARI

Filozofia dhe etika politike e Adem Demaçit, f. 541

Hulumtim

LEONIE HUDDY

Nga identiteti social tek ai politik: një studim kritik i teorisë së identitetit social, f. 557

Gjuhë

GANIMET KLAIQI

Titujt në gazetat e Kosovës, f. 589

RAGIP GJOSHI

Veprimtaria arsimore dhe gjuhësore e Sali Gjukës, f. 597

Shënime nga jetëshkrimi i autorëve të huaj, f. 615