Dokumenti sekret tregon planin 10-vjeçar të Rusisë për të destabilizuar Moldavinë - Gazeta Express
string(81) "dokumenti-sekret-tregon-planin-10-vjecar-te-rusise-per-te-destabilizuar-moldavine"

Dokumenti sekret tregon planin 10-vjeçar të Rusisë për të destabilizuar Moldavinë

Lajme

Gazeta Express

19/03/2023 15:01

Një plan sekret i hartuar nga shërbimi rus i sigurisë, FSB, parashtron opsione të detajuara për të destabilizuar Moldavinë – duke përfshirë mbështetjen e grupeve pro-ruse, përdorimin e Kishës Ortodokse dhe kërcënimin për ndërprerjen e furnizimeve me gaz natyror.

Dokumenti duket se është hartuar për të penguar animin e Moldavisë drejt Perëndimit, i cili përfshin marrëdhënie më të ngushta me NATO-n dhe një aplikim për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian. Ai vazhdimisht i referohet rëndësisë së parandalimit të anëtarësimit të Moldavisë në NATO.

Lexo Edhe:

CNN ka parë dokumentin e plotë, i cili duket se është shkruar në vitin 2021 nga Drejtoria e FSB-së për Bashkëpunimin Ndërkufitar. Titulli i tij është “Objektivat strategjikë të Federatës Ruse në Republikën e Moldavisë”.

Dokumenti përcakton një strategji 10-vjeçare për sjelljen e Moldavisë, një ish-republikë sovjetike e vendosur midis Ukrainës dhe Rumanisë, brenda sferës së ndikimit të Rusisë.

Plani përfshin bërjen e Moldavisë të varur nga importet e gazit rus dhe nxitjen e konfliktit social, si dhe përpjekjen për të bllokuar përpjekjet e Moldavisë për të fituar ndikim në rajonin separatist pro-rus të Transnistrisë, ku janë stacionuar rreth 1500 ushtarë rusë.

Dokumenti me pesë faqe është i ndarë në tituj të shumtë me synime afatshkurtra, afatmesme dhe afatgjata. Ndër objektivat imediate janë “mbështetja për forcat politike moldave që mbrojnë marrëdhëniet konstruktive me Federatën Ruse” dhe “neutralizimi i iniciativave të Republikës së Moldavisë që synojnë eliminimin e pranisë ushtarake ruse në Transnistria”.

Qëllimet afatmesme përfshijnë “kundërshtimin e politikës ekspansioniste të Rumanisë në Republikën e Moldavisë” dhe “kundërshtimin e bashkëpunimit midis Republikës së Moldavisë dhe NATO-s”.

Dokumenti i FSB-së parashtron qëllimet afatgjata, duke përfshirë “krijimin e grupeve të qëndrueshme pro-ruse të ndikimit në elitat politike dhe ekonomike moldave” dhe “formimin e një qëndrimi negativ ndaj NATO-s”.