Disa këshilla për të qenë fiks si një qytetar evropian - Gazeta Express
string(54) "disa-keshilla-per-te-qene-fiks-si-nje-qytetar-evropian"

Disa këshilla për të qenë fiks si një qytetar evropian

Fun

Gazeta Express

15/05/2024 13:56

Mund ta keni vënë re kur në mëngjes qytetin e mbulon një mjegull tymi, apo të nuhasni ajrin me aromën e rëndë që e karakterizon.

Me shtimin e popullsisë dhe makinave viteve të fundit, cilësia e ajrit është duke u përkeqësuar. Por duke marr disa shembuj nga qytetet më të zhvilluara evropiane, kemi disa këshilla që mund t’i ndjekim super lehtë.

Lexo Edhe:

Nëse do blini makinë të re, shkoni me versionet elektrik

Krahasuar me veturat që funksionojnë me karburant, makinat elektrike, edhe pse janë një investim, lëshojnë deri në 30% më pak substanca të dëmshme në ambient. Duke u konsideruar kështu; alternativë për përmirësimin e ajrit.

Ndriçohuni me llampat mike të mjedisit

Pika e fortë që do t’ju bëjë të zëvendësoni llampat e vjetra me ato LED, qëndron tek kostoja. Sipas studimeve këto llampa ulin faturën tuaj të energjisë. Nga ana tjetër, llampat LED janë deri në 80% më efikase se ato inkadeshente. Ky ndryshim tregon se temperatura e ajrit ulej dukshëm.

Reduktoni tymin e cigares

Në botë ka rreth 1 miliardë persona që pijnë cigare dhe emetojnë tymin e saj në ajër. Gjithçka lidhet me faktin se tymi i lëshuar kur cigarja digjet, përmban rreth 6000 substanca të dëmshme.

Ndaj, për personat e rritur që zgjedhin të vazhdojnë të përdorin duhanin, sugjerohet kalimi tek alternativat pa tym. Pajisjet me ngrohje, siç është edhe IQOS reduktojnë substancat e dëmshme që vijnë nga tymi i cigares, duke reduktuar kështu dëmin që i shkaktohet njerëzve rreth jush.