Dieta vegjetariane zvogëlon rrezikun e kancerit të zorrëve tek meshkujt - Gazeta Express
string(71) "dieta-vegjetariane-zvogelon-rrezikun-e-kancerit-te-zorreve-tek-meshkujt"

Dieta vegjetariane zvogëlon rrezikun e kancerit të zorrëve tek meshkujt

Ushqimi/Dieta

Gazeta Express

23/01/2024 19:16

Një dietë që përfshin pjesë të mëdha të ushqimeve të shëndetshme me bazë bimore mund të zvogëlojë shanset për t’u prekur nga kanceri i zorrëve deri në një të pestën.

Kjo është ajo që sugjeroi një studim që hulumtoi lidhjen midis konsumimit të frutave, perimeve, frutave të thata dhe bishtajoreve në sasi të ndryshme dhe rrezikut të prekjes nga kanceri kolorektal. Ndjekja e një diete të shëndetshme kryesisht të bazuar në bimë lidhet me zvogëlimin prej 22% të mundësive për shfaqjen e këtyre neoplazmave një rol mbrojtës, që gjendet vetëm tek meshkujt.

Lexo Edhe:

Heqja dorë nga djathi mund të dëmtojë perspektivat tuaja për karrierë. Por veganët kanë më pak gjasa të punësohen veçanërisht nëse kandidati është mashkull, ka zbuluar një tjetër hulumtim.

Ekspertët polakë zbuluan se burrat që renditnin preferencat e tyre dietike si vegane në aplikimin e tyre për punë, perceptoheshin si më pak kompetentë nga punëdhënësit e mundshëm. Interesi për një dietë me bazë bimore është rritur në vitet e fundit, me veganët që përmendin arsye etike, mjedisore ose shëndetësore.

Disa studime sugjerojnë se dieta ul rrezikun e sulmeve në zemër dhe diabetit të tipit 2. Por studiuesit nga Universiteti i Varshavës thanë se punëdhënësit gabimisht duket se e lidhin veganizmin tek burrat me paaftësinë. Polonia u zgjodh për qasjen e saj konservatore ndaj veganizmit, me vetëm 1% të polakëve që identifikohen si veganë ose vegjetarianë sipas të dhënave më të fundit të Eurostat.

Rreth 838 pjesëmarrësve të studimit iu paraqitën rastësisht një nga tetë versionet e një CV-je fiktive që supozohej se aplikonin për një punë. Kjo përfshinte përgjigje të ndryshme për gjininë e kandidatit dhe rolin e punës për të cilin aplikohet.