Dëshironi të lini alkoolin? Këshilla nga ekspertët që mos të tundoheni - Gazeta Express
string(69) "deshironi-te-lini-alkoolin-keshilla-nga-ekspertet-qe-mos-te-tundoheni"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

02/01/2023 18:39

Dëshironi të lini alkoolin? Këshilla nga ekspertët që mos të tundoheni

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

02/01/2023 18:39

Ka shumë arsye për të vendosur të “thaheni” në janar dhe të hiqni dorë nga alkooli.

Ndoshta ju keni ngrënë paksa shumë gjatë festave ose dëshironi të filloni një dietë ose rutinë ushtrimesh dhe nuk mund të përballoni kaloritë ose humbjen e energjisë dhe motivimit që mund të sjellë pirja.

Lexo Edhe:

“Për disa njerëz që thonë: “Unë nuk do të pi gjithë këtë muaj”, mund të jetë vërtet e vështirë, kështu që përpjekja për ta bërë këtë mund t’ju tregojë se sa e lehtë apo e vështirë është për ju,” tha neuropsikologia Dr. Sanam Hafeez, e cila zhvillon mësime në Kolegjin e Mësuesve të Universitetit të Kolumbias.

Cilat janë këshillat e ekspertëve se si të keni një “janar të thatë”

1. Njihni arsyet tuaja

Të ndihmon të jesh i qartë për qëllimin tënd për ta bërë atë një zakon, tha Dr. Sarah Wakeman, drejtoreshë mjekësore e Iniciativës për Çrregullimet e Përdorimit të Substancave në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts.

Qëllimet konkrete të tilla si përqafimi i zakoneve të reja të gjumit ose një rutinë ushtrimesh do të ndihmojnë në lehtësimin e heqjes dorë nga pirja, tha ajo.

Motivimi shtesë mund të vijë nga përfitimet shëndetësore që mund të bëni nga reduktimi ose eliminimi i alkoolit, thonë ekspertët.

2. Vendosni synime SMART

Qëllimet SMART përdoren për të ndihmuar njerëzit të vendosin qëllime të arritshme.

Specifikimi – Vendosni një objektiv të arritshëm, si p.sh. reduktimin e pijeve tre ditë në javë. Mund të shtoni ditë derisa të arrini qëllimin tuaj përfundimtar.

Matja – Sa pije do të shkurtoni – dhe cilat janë përmasat e pijeve?

E arritshme – Sigurohuni që të mos ketë një mori angazhimesh sociale ku alkooli ka të ngjarë të shërbehet gjatë muajit tuaj të abstenimit.

E rëndësishme –  Si do të më ndihmojë mos pirja e alkoolit për jetën dhe shëndetin tim?

Bazar në kohë – Vendosni një kornizë të arsyeshme kohore për të përfunduar përpjekjet tuaja. Nëse dëshironi, mund të vendosni një qëllim tjetër më vonë.

3. Ndani qëllimin tuaj me të tjerët

Informimi i disa miqve ose anëtarëve të familjes për qëllimin tuaj mund t’ju ndihmojë ta arrini atë, thonë ekspertët. Për disa njerëz mund të funksionojë të shpallin planin e tyre në mediat sociale dhe të ftojnë të tjerët të bashkohen dhe të raportojnë për përparimin e tyre.

“Nëse deklaroni publikisht se do të bëni diçka, ka më shumë gjasa të qëndroni pas saj sesa nëse e mbani për vete”, tha Wakeman.

4. Konsideroni të pini një mocktail

Pirja shpesh shoqërohet me mbledhje shoqërore ose kohë argëtuese. Kjo mund ta trajnojë trurin tuaj që ta shohë alkoolin si pozitiv. Ju mund t’i luftoni ato dëshira duke zëvendësuar pijen tuaj të zgjedhur me diçka po aq festive apo me shije, thonë ekspertët.

“Për disa njerëz mund të jetë vetëm ujë i gazuar, dhe për të tjerët është në fakt të pinë një mocktail ose një lloj pijeje (joalkoolike) që ndihet argëtuese dhe festive,” tha Wakeman.

Kjo mund t’ju ndihmojë absolutisht të shmangni tundimin.

5. Ndiqni përparimin, qëllimin dhe ndjenjat tuaja

Edhe nëse nuk përfundoni duke hequr dorë nga alkooli, ndjekja e emocioneve dhe dëshirave tuaja për të zbuluar shkaktarët tuaj mund të jetë e dobishme, tha Wakeman.

“Edhe nëse dikush nuk është ende gati për të bërë ndryshime, thjesht mbajtja e një ditari të kohës kur jeni duke pirë, çfarë situatash po pini më shumë dhe si ndiheni në ato momente, mund t’ju ndihmojë vërtet të identifikoni një lloj situatash nxitëse ku mund të ketë më shumë gjasa për të pirë,” shtoi Wakeman.

Monitoroni simptomat tuaja

Ekspertët thonë se ka një pjesë shtesë që është e rëndësishme për realizimin e një “janar të thatë”. Është e rëndësishme të vini re nëse ju po shfaqni simptoma negative nga reduktimi ose eliminimi i alkoolit. Mund të jetë një shenjë se keni nevojë për ndihmë profesionale për të arritur qëllimin tuaj.