COVID-19 rrit çmimet dhe inflacionin në Turqi - Gazeta Express

COVID-19 rrit çmimet dhe inflacionin në Turqi

Lajme

Gazeta Express

03/06/2020 19:04

Norma vjetore e inflacionit të Turqisë u rrit në 11,39 % në muajin maj, nga 10,94 % që ishte në prill, ndërsa çmimet e konsumit u rritën 1,36 % në maj, deklaroi Zyra Turke e Statistikave (TurkStat).

Kostot e veshmbathjeve, transporteve dhe shërbimeve ishin sektorët me rritjet më të mëdha mujore në maj.

Nga viti në vit, pijet alkoolike dhe duhani pësuan rritje të çmimeve deri në 21,41 % në maj, pasuar nga kostot e shtëpive në 14,5%.

Rritja e inflacionit pason një ulje të normës bazë të interesit të saj në 8,25 % të bankës qendrore. Banka parashikon që inflacioni të arrijë në 7,4 % deri në fund të vitit 2020.

Banka Qendrore pranoi se inflacioni i konsumatorit mund të mbetet i lartë në afat të shkurtër për shkak të efekteve sezonale dhe koronavirusit për sa i përket çmimeve të ushqimeve.