Çmim marramendës për mausin e parë që frymëzoi Steve Jobs - Gazeta Express
string(57) "cmim-marramendes-per-mausin-e-pare-qe-frymezoi-steve-jobs"

Çmim marramendës për mausin e parë që frymëzoi Steve Jobs

AutoTech

Gazeta Express

28/03/2023 23:35

Mausi që frymëzoi Steve Jobs është shitur në ankand për më shumë se 178 mijë dollarë. Ai ishte pjesë e koleksionit “Steve Jobs and the Apple Computer Revolution”, një nga mauset e parë të shpikur nga inxhinieri amerikan, Douglas Engelbart.

I ndërtuar në Institutin e Kërkimeve Stanford, ai ishte i përbërë nga një bllok druri që lëvizte nëpër dy rrota metalike, një horizontale dhe një vertikale, duke lejuar që një tregues të lëvizte saktësisht në një bosht kartezian.

Lexo Edhe:

Mausi është një nga modelet e përdorura për demonstrimin e famshëm të Engelbart në vitin 1968 në Konferencën e Përbashkët të Kompjuterit në San Francisko dhe i njohur si nëna e të gjitha demonstrimeve, pasi kishte hedhur themelet për përdorimin e drejtimit dhe shkrimit të kompjuterit modern.

Së bashku me sistemin e treguesve të vitit 1964, agjencia RR Auction shiti gjithashtu një kompjuter Apple Lisa dhe një iPhone të gjeneratës së parë.

Apple e bleu në vitin 1983 licencën për të përdorur patentën e mausit të Engelbart, duke i besuar krijuesve të kompanisë Ideo detyrën e krijimit të një pajisjeje të thjeshtë dhe të menjëhershme, të përkthyer në mausin kompjuterik Lisa në të njëjtit vit dhe të Macintosh-it në vitin 1984.

Iphone i gjeneratës së parë është shitur në ankand si pjesë e grupit të parë të telefonave inteligjentë të Apple nga viti 2007 dhe është marrë nga një punonjës i gjigantit të teknologjisë Cupertino, i cili nuk e kishte hapur kurrë.