Çka dimë deri më tash rreth virusit të ri që po e rrezikon botën pas koronavirusit - Gazeta Express

Çka dimë deri më tash rreth virusit të ri që po e rrezikon botën pas koronavirusit

Shneta

Gazeta Express

30/06/2020 8:35

Një grip i ri që ka mundësi për t’u bërë pandemi është identifikuar në Kinë nga shkencëtarët. Ai u shfaq së fundmi dhe mbahet nga derrat, por mund t’i infektojë edhe njerëzit, thonë ata.

BBC shkruan se studiuesit janë të shqetësuar se ky virus mund të pësojë mutacion, në mënyrë që të mund të përhapet lehtësisht nga personi në person dhe të shkaktojë një shpërthim global.

Gripi ka “të gjitha shenjat” për t’i infektuar njerëzit dhe ka nevojë për monitorim të afërt. Ndërsa është i ri, njerëzit mund të kenë pak ose aspak imunitet ndaj virusit.

Shkencëtarët shkruajnë në revistën Proceedings of the National Academy of Sciences se masat për të kontrolluar virusin te derrat dhe monitorimi i ngushtë i punonjësve të industrisë së derrave, duhet të zbatohen me shpejtësi.

Kërcënim pandemik

Ky grip është ndër kërcënimet kryesore të sëmundjes që ekspertët po shikojnë, edhe pse bota përpiqet të sjellë në fund pandeminë aktuale të koronavirusit.

Gripi i fundit pandemik në të cilin ndeshet bota – shpërthimi i gripit të derrave të vitit 2009 që filloi në Meksikë – ishte më pak vdekjeprurëse sesa u ishte menduar fillimisht, kryesisht për shkak se shumë njerëz të moshuar kishin një imunitet ndaj tij, ndoshta edhe për shkak të ngjashmërisë së tij me viruset e tjera të gripit që kishin qarkulluar vite më parë.

Ai virus, i quajtur A / H1N1, tani është i mbuluar nga vaksina vjetore e gripit për t’u siguruar që njerëzit janë të mbrojtur.

Gripi i ri që është identifikuar në Kinë është i ngjashëm me gripin e derrit të vitit 2009, por me disa ndryshime të reja.

Deri më tani, ajo nuk ka paraqitur një kërcënim të madh, por Prof Kin-Choë Chang dhe kolegët që e studiojnë atë, thonë se është njëri nga gripet e vëzhguara.

Virusi, të cilin studiuesit e quajnë G4 EA H1N1, mund të rritet dhe të shumëfishohet në qelizat që linin rrugët e frymëmarrjes njerëzore.

Ata gjetën prova të infeksionit të fundit duke filluar nga njerëzit që punuan në abattoirs dhe industrinë e derrave në Kinë.

Vaksinat aktuale të gripit nuk duket se mbrojnë kundër tij, megjithëse ato mund të përshtaten për ta bërë këtë nëse është e nevojshme.

Prof Kin-Choë Chang, i cili punon në Universitetin e Nottingham në Mbretërinë e Bashkuar, i tha BBC: “Tani për tani ne jemi të hutuar me koronavirus dhe me të drejtë. Por ne nuk duhet të humbasim shikimin e viruseve të reja potencialisht të rrezikshme.”

Ndërsa ky virus i ri nuk është një problem i menjëhershëm, ai thotë: “Ne nuk duhet ta injorojmë atë”.