Cili zakon ul vetëvlerësimin tuaj? - Gazeta Express
string(33) "cili-zakon-ul-vetevleresimin-tuaj"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

26/01/2023 19:10

Cili zakon ul vetëvlerësimin tuaj?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

26/01/2023 19:10

Mendimet që ne mendojmë çdo ditë, si dhe mënyra se si e përjetojmë jetën tonë të përditshme mund të kenë ndikim në vetëvlerësimin tonë, ndër të tjera.

Nëse qëllimi juaj këtë vit është të ndiheni më të sigurt për veten dhe të përmirësoni jetën tuaj personale, atëherë patjetër që duhet të identifikoni zakonet e këqija që po sabotojnë vetëvlerësimin tuaj.

Lexo Edhe:

Keni nevojë të kënaqni të tjerët në fillim dhe jo veten?

Nuk ka asgjë të keqe të jesh i sjellshëm me të tjerët. Kjo është një veçori shumë e vlefshme. Problemi fillon kur ne e bëjmë këtë sepse nuk mund t’i mohojmë dhe t’u vendosim kufij të tjerëve. Pra, ne përfundojmë, shpesh pa e kuptuar këtë, duke u përpjekur vazhdimisht t’i kënaqim të tjerët, për të mos i zhgënjyer.

Nevoja e shumë njerëzve për të kënaqur të tjerët ka tendencë të lidhet me çështjet e vetëvlerësimit. Ata besojnë në vetvete se nëse janë kaq të hapur ndaj gjithçkaje, do të ndihen të pranuar. Shumica e njerëzve e ngatërrojnë prirjen e tyre për të kënaqur të tjerët me mirësinë. Në fakt, kur shqetësohen nëse duhet t’i refuzojnë dikujt një favor, ata mendojnë se nuk duan të jenë egoistë, por thjesht duan të jenë njerëz të mirë. Prandaj, ata lejojnë të tjerët të përfitojnë prej tyre, gjë që shkakton mjaft probleme me funksionalitetin e tyre dhe herët a vonë do të jetë diçka që duhet të ndryshojë.

Si mund të përballeni me prirjen tuaj për të dashur të kënaqni shumë të tjerët?

A ju intereson se çfarë mendojnë të tjerët?

Pasiguria për t’u gjykuar nga të tjerët na shtyn të humbim orë të tëra të jetës sonë duke adoptuar një mënyrë jetese të caktuar në mënyrë që të pëlqehemi nga ata që në fund do të na gjykojnë dhe komentojnë për ne, pavarësisht nëse na pëlqejnë apo jo.

Së pari, mësoni të thoni jo për disa gjëra. Më pas shprehni mendimin dhe ndjenjat tuaja. Çdo hap që hidhni do t’ju ndihmojë të fitoni më shumë besim. Por gjëja më e rëndësishme për të ndryshuar këtë sjellje është të kultivoni besimin në veten tuaj, dinamikën dhe vendosmërinë tuaj. Të mësosh të kesh kontakte, të njohësh nevojat e tua reale, të kërkosh atë që dëshiron, të vendosësh kufijtë e duhur.

Nëse e keni të vështirë të dilni nga kjo sjellje, mos hezitoni të kontaktoni një profesionist për t’ju ndihmuar të fitoni forcën mendore që ju nevojitet për t’u marrë me të.

Dëshironi të jeni të pëlqyer nga të gjithë?

Është e rëndësishme të kuptoni se nuk mund t’i bëni të gjithë të lumtur dhe as t’i kënaqni të gjithë gjatë gjithë kohës. Në vend të kësaj, jepini përparësi dëshirave, opinioneve dhe vendimeve tuaja dhe mbi të gjitha mirëqenies suaj./abcnews.al