Cilat veturat elektrike konsumojnë më pak dhe cilat më shumë energji elektrike - Gazeta Express
string(78) "cilat-veturat-elektrike-konsumojne-me-pak-dhe-cilat-me-shume-energji-elektrike"

Cilat veturat elektrike konsumojnë më pak dhe cilat më shumë energji elektrike

AutoTech

Gazeta Express

09/02/2024 23:43

Ndër veturat elektrike të testuara në vitin 2023, Hyundai Ioniq 6 kishte distancën më të gjatë – në matjet e ADAC ishte 555 kilometra.

Në Ecotestin e ri të Klubit Automobilistik Gjerman (ADAC) u testuan 39 vetura të reja elektrike. Për këtë qëllim, ADAC përdor ciklet e provës që ka krijuar vetë, duke kombinuar konsumin e WLTP dhe ciklet e drejtimit në autostradë. Ky është një hap më afër realitetit sesa matjet WLTP, të cilat prodhuesit përdorin për të përcaktuar intervalin zyrtar të automobilave të tyre elektrike.

Lexo Edhe:

Sipas ADAC, diapazoni në 2023 ishte shtatë kilometra më i gjatë mesatarisht në krahasim me vitin e kaluar. Për automjetet elektrike të testuara, mesatarja ishte 393 kilometra.

Për krahasim, në vitin 2021 automjetet elektrike kishin një distancë mesatare prej 333 kilometrash, në vitin 2022 pati një rritje të madhe, dhe më pas pak më pak vitin e kaluar.

Ndër automobilat elektrik të testuar në vitin 2023, Hyundai Ioniq 6 kishte distancën më të gjatë – në matjet e ADAC ishte 555 kilometra. Në total, tetë nga 39 veturat elektrike (20.5 për qind) kishin një distancë prej të paktën 500 kilometra.

BMW iX xDrive50, i cili u testua në vitin 2022, arriti distancën më të gjatë në të gjitha matjet ADAC, deri më tani – ishte 610 kilometra.

Testi aktual ADAC Ecotest tregon gjithashtu se, në shumicën e rasteve, një gamë më luksoze nuk arrihet duke instaluar bateri më të mëdha ose teknologji të re të baterive, por duke reduktuar konsumin e energjisë për shkak të motorëve më efikas dhe aerodinamikës më të mirë.

Mesatarisht, veturat elektrike të testuara konsumuan 19.7 kWh/100 kilometra në vitin 2023, ndërsa në vitin 2022 konsumi ishte 21.1 kWh/100 km.

Në Ecotestin e zhvilluar në vitin 2023, Hyundai Ioniq 6 ishte më ekonomike me një konsum prej 15.5 kWh/100 kilometra.

Volkswagen e-Up ka konsumin total më të ulët të matur deri më tani prej vetëm 13.7 kWh/100 kilometra të regjistruar në Ecotest 2021.

Nga ana tjetër, Audi Q8 e-tron Sportback 55 kishte konsumin më të lartë në Ecotest 2023 me 24 kWh/100 kilometra.