Cilat janë simptomat e para të presionit të lartë të gjakut? - Gazeta Express
string(59) "cilat-jane-simptomat-e-para-te-presionit-te-larte-te-gjakut"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

25/01/2023 19:30

Cilat janë simptomat e para të presionit të lartë të gjakut?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

25/01/2023 19:30

Kur bëhet fjalë për sëmundjet e lidhura me zemrën, presioni i lartë i gjakut është një nga kushtet më të zakonshme.

Gjaku ka nevojë për një presion të caktuar për të pompuar nëpër trup, por kur ky presion bëhet shumë i lartë, ai mund të dëmtojë ndjeshëm arteriet dhe enët e gjakut. Kur presioni i lartë i gjakut bëhet një problem kronik, mund të çojë në grumbullimin e pllakave në muret e enëve të gjakut. Sa më shumë pllaka të ketë, aq më të ngushta janë enët e gjakut, duke e bërë më të vështirë për gjakun të pompojë në mënyrë efikase.

Lexo Edhe:

“Në Shtetet e Bashkuara, 47 për qind e popullsisë është diagnostikuar me hipertension. Obeziteti, diabeti, stërvitja e pamjaftueshme, dieta e varfër, konsumimi i tepërt i alkoolit, përdorimi i duhanit dhe gjenetika të gjitha kontribuojnë në rrezikun e hipertensionit”, thotë Dr. Rand McClain për SheFinds.

Rreth 18 për qind e të gjitha vdekjeve në nivel global mund t’i atribuohen hipertensionit (rreth 9.4 milionë njerëz). Dhe problemi më i madh është se presioni i lartë i gjakut mund të mos shfaqë asnjë simptomë. Prandaj e quajnë “vrasësi i heshtur”.

Simptomat e para të presionit të lartë të gjakut mund të jenë dhimbja e kokës, gjakderdhja nga hunda, lodhja, problemet me shikimin, gulçimi, rrahjet e zemrës dhe zhurma në vesh. Megjithatë, matja e presionit është baza për vendosjen e një diagnoze dhe për monitorimin e efektit të terapisë.