Cilat janë shenjat më të zakonshme të një prostate të zmadhuar? - Gazeta Express
string(62) "cilat-jane-shenjat-me-te-zakonshme-te-nje-prostate-te-zmadhuar"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

29/05/2023 19:32

Cilat janë shenjat më të zakonshme të një prostate të zmadhuar?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

29/05/2023 19:32

Prostata është një gjëndër e vogël e vendosur në legen, midis penisit dhe fshikëzës.

Ajo rritet në dy periudha të jetës – së pari gjatë pubertetit, kur mund të dyfishohet në madhësi, dhe më pas në mesin e të njëzetat, kur vazhdon të rritet për pjesën tjetër të jetës.

Lexo Edhe:

“Prostata e një të riu ka madhësinë e një arre, ndërsa prostata e një të moshuari është zakonisht sa një top ping-pong”. “Për shkak se prostata nuk ndalon së rrituri, tek disa meshkuj ajo mund të rritet në madhësinë e një topi tenisi”, thotë urologu Christian Brown.

Edhe pse shumë të rinj mendojnë se problemet e prostatës ndodhin vetëm te meshkujt e moshuar, simptomat mund të fillojnë në çdo moshë. Një prostatë e zmadhuar njihet si një gjendje beninje dhe e zakonshme tek meshkujt mbi moshën 50 vjeç dhe zakonisht nuk është një kërcënim për shëndetin, por mund të ndikojë në mënyrën se si urinoni.

“Shenja më e zakonshme dhe më e dukshme e një prostate të zmadhuar është urinimi. Nëse keni vështirësi në urinim, urinoni shpesh dhe zgjoheni natën për të urinuar, atëherë ka të ngjarë që prostata juaj të jetë zmadhuar. Mospërmbajtja gjithashtu mund të bëhet problem për disa meshkuj”, shtoi Dr. Brown.

Probleme të tjera të zakonshme të prostatës përfshijnë prostatitin dhe kancerin e prostatës. Prostatiti është një inflamacion i gjëndrës së prostatës dhe shfaqet në dy forma – prostatiti kronik dhe prostatiti akut. Prostatiti kronik është më i zakonshëm dhe simptomat e tij vijnë dhe kalojnë për disa muaj. Në prostatit akut, simptomat janë më serioze dhe shfaqen papritur.

Simptomat e prostatitit akut mund të përfshijnë dhimbje të forta në ose rreth penisit, testikujve, anusit, barkut të poshtëm ose barkut të poshtëm; dhimbje gjatë urinimit dhe nevojë e shpeshtë për të urinuar, ndonjëherë gjak në urinë; pamundësia për të urinuar: përgjithësisht nuk ndjeheni mirë me një temperaturë të lartë të mundshme; dhimbje gjatë ejakulimit.

Simptomat e prostatitit kronik mund të përfshijnë dhimbje në dhe rreth penisit, testikujve, anusit, barkut të poshtëm ose shpinës; dhimbje gjatë urinimit, nevojë e shpeshtë ose urgjente për të urinuar, veçanërisht gjatë natës; prostata e zmadhuar ose e ndjeshme gjatë ekzaminimit rektal; problemet seksuale, të tilla si mosfunksionimi erektil, dhimbje gjatë derdhjes, ose dhimbje legeni pas seksit.

Kanceri i prostatës zakonisht zhvillohet ngadalë, kështu që simptomat mund të mos shfaqen me vite. Kur shfaqen simptomat, ato mund të përfshijnë një nevojë të shtuar për të urinuar dhe/ose një ndjenjë se fshikëza nuk është plotësisht e zbrazur.

Nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mësipërme, vizitoni mjekun tuaj të përgjithshëm.