Çfarë i streson më shumë gratë dhe pse - Gazeta Express
string(38) "cfare-i-streson-me-shume-grate-dhe-pse"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

23/12/2022 20:04

Çfarë i streson më shumë gratë dhe pse

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

23/12/2022 20:04

Në vitin 2022 ndjemë se ankthi na pushtoi dhe po përgjithësohej. Viti ka pasur gjithçka për të na bërë të ndihemi të pasigurt dhe të pashpresë, dhe hulumtimet që vijnë nga MB e konfirmojnë këtë.

Sipas Fondacionit të Shëndetit Mendor, 74% e të rriturve kanë përjetuar stres vitin e fundit, ndërsa 1 në 14 pjesëmarrës pranoi se ndihej i stresuar në baza ditore.

Lexo Edhe:

Hulumtimi nga komuniteti i grave, Tessy’s Brunches, tregoi se gratë në MB përjetojnë stres në “tre periudha të ndryshme moshe”. Ekspertët dolën me 3 moshat e shqetësimit, siç njihen, pas pjesëmarrjes së 1000 grave që punojnë. Ankthi ndryshon ndjeshëm me moshën dhe këto janë periudhat e moshës ku bëhet më intensiv për arsye krejtësisht të ndryshme.

21-34 vjeç: Ankthi për shëndetin mendor, karrierën dhe miqësinë

Sipas të dhënave të sondazhit, gratë e moshës 21 deri në 34 vjeç janë më të shqetësuara për shëndetin e tyre mendor, karrierën dhe miqësitë e tyre. Stresi kryesor sillet rreth qëndrueshmërisë së mjedisit të punës, cilësisë së marrëdhënieve në nivel miqësie dhe mënyrës sesi ata mund t’i japin përparësi kujdesit për veten ndërsa vendosin kufij.

45-54 vjeç: Ankthi emocional

Sipas eHarmony, vetëm në Mbretërinë e Bashkuar, ka mbi 4.2 milionë gra që janë beqare. Ata midis 45-54 kanë tendencë të shqetësohen më shumë se kur do të martohen dhe nëse do të kenë një lidhje afatgjatë. Gratë e kësaj moshe u zbuluan se ishin më të shqetësuara emocionalisht sesa homologet e tyre më të reja dhe më të vjetra.

Mbi 65: Stresi për familjen

Gratë mbi 65 vjeç janë më të shqetësuara për familjen dhe të ardhmen e fëmijëve të tyre. Edhe pse shqetësimi për shëndetin dhe mirëqenien e familjes është shqetësimi kryesor i 13% të grave të reja, këtu ai gati trefishohet në 37% të grave mbi 65 vjeç. Paratë ishin një tjetër shqetësim kryesor për çdo grupmoshë, për çdo grua./abcnews.al