Çfarë është sindroma e dhimbjes miofasciale që shkakton ngurtësi të vazhdueshme? - Gazeta Express
string(79) "cfare-eshte-sindroma-e-dhimbjes-miofasciale-qe-shkakton-ngurtesi-te-vazhdueshme"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

07/05/2024 20:55

Çfarë është sindroma e dhimbjes miofasciale që shkakton ngurtësi të vazhdueshme?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

07/05/2024 20:55

Kur zhvillohet sindroma e dhimbjes miofasciale, dhimbja mund të përhapet në të gjithë trupin dhe diagnoza vendoset nga një ortoped pas një ekzaminimi fizik.

Sindroma e dhimbjes miofasciale është një gjendje e zakonshme, por shpesh e keqkuptuar, e karakterizuar nga “pika nxitëse” brenda muskujve ose fascisë (një lloj indi lidhor) që çon në dhimbje ose dobësi akute ose kronike të muskujve.

Lexo Edhe:

Ndërsa shkaqet e sakta mbeten të panjohura, faktorë të tillë si lëvizjet e përsëritura, qëndrimi i dobët dhe stresi dihet se kontribuojnë në zhvillimin e kësaj gjendjeje.

Sindroma e dhimbjes miofasciale mund të jetë akute ose kronike.

Simptomat e sindromës së dhimbjes miofasciale janë zakonisht dhimbje, ngurtësi dhe dobësi, të cilat mund të shfaqen në një ose më shumë zona.

Dhimbja mund të përhapet në të gjithë trupin dhe diagnoza zakonisht përfshin një ekzaminim fizik nga një ortoped.

Ka shumë strategji trajtimi, duke përfshirë terapi fizike, medikamente, stimulim nervor, masazh dhe terapi alternative si akupunktura.

Duke pasur parasysh se ekzistojnë dy lloje kryesore të sindromës së dhimbjes miofasciale, është thelbësore të kuptohen ndryshimet midis sindromave akute dhe kronike. Para së gjithash, për shkak të planit të personalizuar të trajtimit që merret me shkaqet themelore dhe kontrollin efektiv të simptomave.

Sindroma akute e dhimbjes miofasciale

Ky lloj zakonisht ndodh papritur dhe shpesh shoqërohet me një dëmtim specifik ose mbipërdorim të një ose dy zonave të muskujve. Ajo manifestohet si dhimbje ose ngurtësi e lokalizuar e muskujve, të cilat mund të kufizojnë lëvizjen dhe të zhduken me pushim ose trajtim të përshtatshëm. Sindroma e dhimbjes akute zakonisht largohet pas disa javësh.

Sindroma e dhimbjes kronike miofasciale

Sindroma kronike e dhimbjes miofasciale nënkupton dhimbje të vazhdueshme ose të përsëritura të muskujve që zgjat me muaj apo edhe vite. Ndryshe nga dhimbja akute, kronike e sindromës miofasciale nuk lidhet drejtpërdrejt me një dëmtim ose përdorim të tepruar të kohëve të fundit dhe zakonisht shkakton dhimbje më të përhapura, dhimbje në pjesë të ndryshme të trupit.

Sindroma kronike e dhimbjes miofasciale gjithashtu shpesh përfshin “pikat e nxitjes” – zona të ndjeshme në muskuj që mund të shkaktojnë dhimbje në pjesë të tjera të trupit. Gjithashtu mund të ndikojë ndjeshëm në aktivitetet e përditshme, duke çuar në ulje të lëvizshmërisë dhe rritje të sikletit.

Cilat janë simptomat e sindromës së dhimbjes miofasciale?

Njohja e simptomave të kësaj sindrome dhimbjeje është thelbësore për diagnostikimin e hershëm dhe trajtimin efektiv. Kjo gjendje mund të shfaqet në mënyra të ndryshme, duke prekur muskujt dhe duke shkaktuar shqetësime që mund të ndërhyjnë në aktivitetet e përditshme.

Ekzistojnë dy simptoma karakteristike të sindromës së dhimbjes miofasciale:

▪ Dhimbje muskulore në zona të lokalizuara (të vogla).

▪ “Pikat nxitëse” që shkaktojnë dhimbje që mund të “rrezatojnë” në pjesë të tjera të trupit (“dhimbja e referuar”).

Simptoma të tjera më pak të zakonshme të sindromës së dhimbjes miofasciale janë:

▪ Dhimbje koke me tension ose migrenë

▪ Gama e kufizuar e lëvizjes në muskujt e prekur

▪ Dhimbje që përkeqësohet me lëvizje ose presion

▪ Dhimbje referuese

▪ Ngurtësi ose shtrëngim në muskuj

▪ Lodhje ose dobësi

▪ Modele të shqetësuara të gjumit për shkak të dhimbjes ose shqetësimit

▪ Nyje të buta ose nyje në muskuj.

Çfarë e shkakton këtë sindromë dhimbjeje?

Shkencëtarët janë ende duke zbuluar pse ndodh kjo gjendje. Disa kërkime supozojnë se kjo mund të jetë për shkak se muskujt po sforcohen nga përdorimi i tepërt ose i pamjaftueshëm. Në këtë drejtim, besohet se disa faktorë mund ta bëjnë më të mundshëm sindromën e dhimbjes miofasciale, kryesisht:

▪ Lëndimet

▪ Qëndrimi i keq

▪ Të njëjtat lëvizje që përsëriten vazhdimisht

▪ Skolioza

▪ Osteoartriti

Disa kushte shëndetësore, të tilla si problemet me tiroidet, vitamina D ose niveli i ulët i hekurit.