Çfarë është një imazh feminist? Një shekull me fotografe gra - Gazeta Express
string(59) "cfare-eshte-nje-imazh-feminist-nje-shekull-me-fotografe-gra"

Çfarë është një imazh feminist? Një shekull me fotografe gra

Arte

Gazeta Express

12/08/2022 15:01

Një mori imazhesh – nga nxënëset e Karaibeve dhe pjesët e kukullave të pa trupa deri te revolucioni i Nikaraguas – shfaqen në këtë festë të grave pas kamerës në Muzeun e Artit Modern të Nju Jorkut

Pa titull (Autoportret i maskuar, Dessau), 1930, nga Gertrud Arndt

Lexo Edhe:

“Kur shoh një grua pas kamerës, shoh një grua në një pozicion pushteti. Kjo, për mua, flet për feminizmin”, shkruan koleksionistja e arteve Helen Kornblum, e cila ia dhuroi MoMA-s këto fotografi dhe të tjera nga gra. “Të gjitha imazhet janë të organizuara rreth kësaj pyetjeje: “Çfarë është një fotografi feministe?” Vetët tona: Fotografi nga Gra Artiste nga Helen Kornblum paraqesin 90 vepra fotografike nga artistet femra nga 100 vitet e fundit. Në Muzeun e Artit Modern, Nju Jork , deri më 10 tetor

Aveux non Avenus (Disavowels ose Canceled Confessions), 1930, nga Claude Cahun

Mes luftërave botërore, fotografët krijuan dëshira të reja të konsumatorëve përmes imazheve për shtypin e ilustruar. Përdorimi i figurës femërore nga media ishte gjithashtu një temë serioze për kritikë. Cahun eksploroi mënyra të vetë-prezantimit që kundërshtonin përshkrimin tipik të grave në media si figura që thjesht synonin të binin në sy të shikuesve meshkuj. Në vitet 1970 dhe 80, artistë konceptualë si Silvia Kolbowski vazhduan t’i sfidonin këto klishe duke kombinuar, siç bëri Cahun, imazhin dhe tekstin.

Pjesë kukullash, c 1938, nga Kati Horna

Si e kanë përdorur artistet femra fotografinë si mjet rezistence? Vetja jonë sjell imazhe që përfshijnë më shumë se 100 vjet fotografi në dialog me njëri-tjetrin. Të gjitha janë bërë nga gra që i janë përgjigjur sistemeve asimetrike të pushtetit dhe kanë riformuluar gjininë dhe subjektivitetin në proces. Artistët modernistë në gjysmën e parë të shekullit të 20-të morën në pyetje politikën e shikimit dhe eksploruan forma të reja adresimi në portrete, imazhe dokumentare dhe reklama.

Vajza e shkollës, St Croix, 1963, nga Consuelo Kanaga

Artistët bashkëkohorë kanë nxjerrë në pah kryqëzimet e të drejtave të grave, historive të diasporës dhe sovranitetit indigjen përmes fabulimit të zhdrejtë, gjuhës queer dhe veprimeve performuese. Ekspozita nuk është një histori kronologjike e fotografeve femra, as nuk është një rrëfim historik i fotografisë feministe. Përkundrazi, Vetja jonë është një ftesë për të parë fotot përmes një lentesh bashkëkohore feministe

Reina (Mbretëresha), 1989, nga Flor Garduño

Në vitet 1980 dhe në fillim të viteve 90, shumë artistë eksploruan historitë e ndërlidhura të kolonializmit dhe patriarkalizmit në Amerikën Latine. Portreti intim i Garduños mediton mbi përshtatjet e ritualeve të lashta kulturore në jetën bashkëkohore, me figurat e grave të trashëgimisë indigjene në qendër

Pa titull (Gruaja dhe vajza me grim), 1990, nga Carrie Mae Weems

Në këtë imazh, një nga 20 në serinë e tavolinave të kuzhinës Weems, artisti ulet në krye të një tavoline, duke aplikuar grim, me ndihmën e një pasqyre të vogël të kotësisë. Pranë saj, një vajzë e re që shikon reflektimin e saj vendos buzëkuqin në një gjest paralel. Skena e butë ilustron një nga mënyrat në të cilat mësohet dhe realizohet gjinia, duke festuar gjithashtu subjektivitetin privat, bukurinë dhe jetën e brendshme të grave të zeza.

Vanna Brown, Azteca Style, 1990, nga Hulleah J Tsinhnahjinnie

Tsinhnahjinnie, një artiste Seminole-Muscogee-Diné (Navajo), ka riformuar me zgjuarsi yllin e lojërave të “Wheel of Fortune”, Vanna White si një grua indigjene, një zgjedhje satirike që nxjerr në pah padukshmërinë e amerikanëve vendas në media dhe stereotipet që përdoren në mënyrë rutinore kur ato shfaqen. Duke kundërshtuar këto trillime, të cilat i kanë rrënjët në historinë koloniale të Amerikës, vepra e saj pretendon sovranitet vizual dhe vetëvendosje për njerëzit indigjenë – të drejtën për të vendosur se si përfaqësohen

Fatman Me Edith, 1993, nga Meridel Rubenstein

Me këtë fotografi, Rubenstein ngatërron luftën me atë femërore. Ajo ka kokën çnjerëzore, shkatërruese, bombën me plutonium të hedhur në Nagasaki, të quajtur Fat Man, përballur me një portret të një gruaje, Edith Warner, dhe një filxhan çaj edukues dhe të ngrohtë.

Hartografia e Brendshme #35, 1996, nga Tatiana Parcero

Tatiana Parcero thotë: “Unë jam nga Meksika dhe jam një artiste pamore dhe psikologe. Hartografia është një shkencë që merret me hartat. Unë jam i interesuar të punoj me trupin si një territor, ku mund të eksploroj shtigje të ndryshme në nivel fizik dhe simbolik. Unë jam ai që shfaqet në të gjitha fotografitë. Kur bëra këtë goditje specifike, doja të tregoja një moment introspeksioni dhe qetësie. Dhe kur i shihni duart e mia pranë faqeve të mia, doja të përfaqësoja një mënyrë për të qenë në kontakt me veten në një mënyrë më shpirtërore

Një procesion funerali në Jinotepe për udhëheqësit e studentëve të vrarë, 1978, nga Susan Meiselas

Demonstruesit mbajnë një fotografi të Arlen Siu, një luftëtar gueril i FSLN-së i vrarë në malet e Nikaraguas tre vjet më parë. Fotografitë e Meiselas zbulojnë një komb në trazira. Meiselas, një nga fotoreporterët e paktë që ka dokumentuar revolucionin e Nikaraguas, përdori kryesisht filma me ngjyra. Ajo më vonë reflektoi se “gjallëria dhe optimizmi i rezistencës, si dhe ndjenja fizike e vendit, erdhën me ngjyra më të mira”.

Wakeah, nga seriali First American Girl, 2018, nga Cara Romero

Seriali i Romeros First American Girl – një shenjë për markën popullore të kukullave – kundërshton përfaqësimet e kulturës pop të amerikanëve vendas me detaje autentike. Wakeah tregon Wakeah Jhane, një artiste dhe kërcimtare Comanche-Blackfeet-Kiowa, e veshur me regale vallëzimi me lëkurë koke që pohon specifikën e kulturës së saj vendase, mjeshtërinë e traditave të artizanatit rajonal dhe fuqinë krijuese të grave vendase. Rregullimi i imazhit në stilin e dioramës evokon mënyrat në të cilat njerëzit indigjenë përshkruhen si ekzemplarë antropologjikë

Pa titull, 2010, nga Sharon Lockhart

Ajo që duket të jetë një brendshme e qetë shtëpiake – mbesa e artistit që punon në një puzzle – përmban aludime për histori më të errëta. E varur në mur është një hartë e epokës koloniale të vijës bregdetare të Maine, dhe enigma riprodhon një pikturë nga Winslow Homer, peizazhet ikonike të detit të të cilit portretizojnë New England si një tokë idilike të ‘zbuluar’ nga eksplorues të guximshëm. Puna e Homerit nuk pranoi luftërat vdekjeprurëse të zhvilluara mbi territorin, as asgjësimin e afërt të popullit Wabanaki, banorëve indigjenë të rajonit/The Guardian

/Gazeta Express