Çfarë është ekzema? - Gazeta Express
string(18) "cfare-eshte-ekzema"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

27/03/2023 19:01

Çfarë është ekzema?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

27/03/2023 19:01

Fjala ekzemë do të thotë lëkurë e irrituar, sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë (AAD), dhe quhet edhe dermatit.

Ekzema zakonisht shfaqet si kruajtje e lëkurës dhe mund të duket ndryshe tek njerëz të ndryshëm. AAD thotë se ekzema mund të shfaqet si gunga të kuqe, lëkurë të thatë, lëkurë të kruar dhe më shumë.

Lexo Edhe:

Ju mund të dëgjoni ekzemën të referohet si “kruarja që skuqet” sepse sipas shumë ekspertëve të kujdesit të lëkurës ajo shpesh fillon me kruajtje dhe kruarja e saj shkakton përhapjen e acarimit.

Çfarë e shkakton ekzemën?

Sipas AAD, mjekët nuk janë të sigurt pse disa individë përfundojnë me ekzemë, ndërsa të tjerët jo, por ka disa teori. Faktorë të tillë si ekzema në familjen tuaj, astma, alergjitë dhe të jetuarit në një klimë të ndotur mund të kontribuojnë në përjetimin e incidenteve të ekzemës.

Për më tepër, ekzema nuk është gjithmonë aktive, që do të thotë se ekzema mund të jetë e fjetur, por shfaqet në sipërfaqen e lëkurës kur shkaktohet nga disa gjëra. Disa shkaktarë të zakonshëm, sipas AAD, përfshijnë rrobat e gërvishtura (si bluzat e leshta të dimrit), djersitjen e tepërt, sapunët dhe detergjentët e ashpër, disa produkte kozmetike, produktet e pastrimit dhe pluhuri.

Nëse keni ekzemë, nuk duhet të shqetësoheni se do t’ia jepni një shoku – nuk është ngjitëse. Shoqata Kombëtare e Ekzemës e mbështet këtë, duke konfirmuar se ekzema nuk është diçka që mund të kapet.