Çfarë do të thotë nëse nuk mund të pranoni një kompliment? - Gazeta Express
string(57) "cfare-do-te-thote-nese-nuk-mund-te-pranoni-nje-kompliment"

Çfarë do të thotë nëse nuk mund të pranoni një kompliment?

Fun

Gazeta Express

08/04/2024 22:30

A i jeni përgjigjur ndonjëherë një komplimenti me një përgënjeshtrim vetë-përçmues?

Për shembull, kur dikush lavdëron shtëpinë tuaj të pastër, ju përgjigjeni me “Oh, mos e shikoni shumë nga afër”. Ose kur dikush komplimenton veshjen tuaj, ju thoni diçka si “Oh, ishte e lirë”. Nëse kjo tingëllon e njohur, mund të ketë një arsye pse nuk mund të thuash thjesht “Faleminderit”.

Lexo Edhe:

Nëse e keni të vështirë të pranoni një kompliment, ekspertët thonë se ndodh për këto arsye: Si shoqëri, përulësia inkurajohet, duke e bërë të vështirë pranimin e komplimenteve.

“Në SHBA, ne jemi mësuar të jemi shumë të përulur dhe konservatorë,” tha Emmalee Bierly , një terapiste e licencuar për martesë dhe familje, bashkëpronare e Therapy Group në Pensilvani dhe bashkë-prezantuese e podcast-it “ShrinkChicks” .

Ajo shtoi: “Ne jemi mësuar se pranimi i një komplimenti mund të ndryshojë edhe mënyrën se si njerëzit na shohin. Për gratë dhe vajzat, ky këndvështrim mund të jetë edhe më intensiv”. Në kulturat kolektiviste, njerëzit nuk mësohen të përqendrohen te individi, sepse ai shihet si egoist.

“Pra, ato komunitete, ata i japin përparësi vlerës së të qenit të përulur dhe të pranosh komplimente do të thotë të mos jesh i përulur në ato komunitete,” vuri në dukje Mortier, duke e bërë dyfish të vështirë të thuash thjesht faleminderit për lavdërim.

Ju gjithashtu mund të përjetoni vetëbesim të ulët. Sipas ekspertit, Mortier për disa njerëz, të pranosh një kompliment mund të tregojë vetëvlerësim të ulët.

“Kur dikush na komplimenton, ne nuk mund t’i besojmë domosdoshmërisht,” tha Mortier. Për shembull, nëse jeni të vetëdijshëm për aftësitë tuaja të të folurit në publik dhe një bashkëpunëtor ju komplimenton pas një prezantimi të madh, aty do të filloni të keni dyshime në vete nëse vërtet ja dole të “shkëlqeje”.