Austriakja dhuron 25 milionë dollarë për 77 organizata të ndryshme - Gazeta Express
string(66) "austriakja-dhuron-25-milione-dollare-per-77-organizata-te-ndryshme"

Lajme

Gazeta Express

19/06/2024 23:21

Austriakja dhuron 25 milionë dollarë për 77 organizata të ndryshme

Lajme

Gazeta Express

19/06/2024 23:21

Për të vendosur se si do të jepte pasurinë e saj, Engelhorn dërgoi 10,000 ftesa që u futën në kutitë e postës nëpër Austri. Ata që u zgjodhën për të marrë pjesë formuan Këshillin e Mirë për Rishpërndarje.

Marlene Engelhorn ka rishpërndarë mbi 25 milionë euro të trashëgimisë së saj në organizata të ndryshme.

Lexo Edhe:

Në mesin e 77 organizatave që do të marrin paratë, 300,000 do të dhurohen për Strehimoret Autonome të Grave Austriake. Fondacioni Común do të marrë 100,400 euro për bamirësinë për restaurimin e natyrës.

Shoqata Austriake për Ruajtjen e Natyrës, organizata e të pastrehëve Nuenerhaus, instituti i majtë i Institutit Momentum dhe OJQ-ja e politikës ekonomike anti-neoliberale Attac Austria do të marrin secila mbi një milion euro. Përfituesit e tjerë përfshijnë klube dhe organizata futbolli gjithëpërfshirëse të dedikuara për strehim të përballueshëm, të drejtat e grave dhe dhënien fund të varfërisë në Austri, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

31-vjeçarja austriako-gjermane krijoi një grup prej 50 qytetarësh të rastësishëm në Salzburg, të cilët diskutuan gjatë gjashtë fundjavave se si ta ndanin më mirë pasurinë e saj. Për të vendosur se si do të jepte pasurinë e saj, Engelhorn dërgoi 10,000 ftesa që u futën në kutitë e postës nëpër Austri. Ata që u zgjodhën për të marrë pjesë formuan Këshillin e Mirë për Rishpërndarje.

Anëtarëve të përzgjedhur iu ofruan një seri leksionesh duke përfshirë nga filozofë dhe profesorë të ekonomisë për të frymëzuar zgjedhjet e tyre se kush do të merrte në fund pasurinë e Engelhornit. Projekti këmbëngul që – përveç trajtimit të mënyrës se si të trajtohet ndarja e parave të Engelhorn – në fund të fundit ka të bëjë me marrjen e hapave për t’iu përgjigjur pyetjeve të drejtësisë sociale dhe fiskale.

Engelhorn është pasardhës i Friedrich Engelhorn, themeluesi i themeluesit gjerman të farmaceutikës BASF. Familja Engelhorn zotëronte më parë kompaninë farmaceutike gjermane Boehringer Mannheim. Forbes vlerëson se pasuria neto e familjes është 4.2 miliardë dollarë. Taksa e trashëgimisë u hoq në Austri në vitin 2008, duke e bërë atë një nga vendet e pakta europiane që nuk vendosin taksë për pasurinë e trashëguar familjare.

Engelhorn ka bërë fushatë për vite që qeveria austriake duhet të vendosë një taksë mbi pasurinë si ajo e saj, duke argumentuar se ishte e padrejtë që ajo të merrte pasurinë pavarësisht se nuk kishte punuar për të. Në një deklaratë misioni të botuar në janar, Engelhorn tha: “Nëse qeveria nuk siguron që pasuria të rishpërndahet në shoqëri, atëherë ne duhet të ndërmarrim veprime dhe të sigurohemi që çështja të marrë vëmendjen që meriton.” Në fillim të këtij viti, Engelhorn i tha agjencisë gjermane të lajmeve DPA se ajo do të mbante ende një pjesë të parave për vete në mënyrë që të kalonte lehtësisht në një punë.