Austria vendos një ndryshim në komunikacion - Gazeta Express
string(43) "austria-vendos-nje-ndryshim-ne-komunikacion"

Lajme

Gazeta Express

07/05/2023 14:00

Austria vendos një ndryshim në komunikacion

Lajme

Gazeta Express

07/05/2023 14:00

Nga 1 maji, gjoba për kundërvajtje për të folur në telefon gjatë vozitjes ose përdorimin e celularit për të shkruar mesazhe është 100 euro në vend të 50 euro siç ishte mëparë.

Televizioni austriak ORF u ka kujtuar drejtuesve të veturave dhe mjeteve të tjera motorike të hënën në mbrëmje se nga 1 maji, gjobat për disa shkelje të trafikut në rrugët austriake janë rritur në mënyrë drastike krahasuar me ato të mëparshme.

Lexo Edhe:

Disa, siç raporton ORF, madje janë dyfishuar, siç është dënimi për të folur në telefon gjatë vozitjes ose përdorimin e celularit për të shkruar mesazhe. Nga e hëna, gjoba për kundërvajtjen në fjalë është 100 euro në vend të 50 të mëparshme, transmeton albinfo.at

Ata që nuk duan ta paguajnë gjobën në vend, do të duhet të paguajnë 140 euro më vonë pas denoncimit të kundërvajtjes në komunikacion, shkruan revista Feniks.

Ministrja e Transportit e Austrisë, Leonore Gevesler, beson se vendimi i qeverisë federale për të dyfishuar shumën e gjobës do të ketë një qëllim parandalues ​​dhe do të kontribuojë në zhvillimin e ndërgjegjësimit të shoferëve për rreziqet e përdorimit të celularëve gjatë drejtimit të automjetit, dhe të sjellë më shumë siguri në rrugët austriake.

Meqë ra fjala, përdorimi i celularëve bën pjesë në grupin e shkeljeve më të rrezikshme në trafik. Ekspertët e trafikut pohojnë se është një nga “vrasësit” kryesorë në rrugë. Vitin e kaluar, 130.540 shoferë janë gjobitur në atë vend për përdorim të paligjshëm të celularëve gjatë drejtimit të automjetit.

Gjatë vozitjes, telefonatat lejohen në Austri vetëm me ndihmën e një pajisjeje pa duar, kështu që mund të zgjidhni të gjitha funksionet me njërën dorë dhe të mbani timonin me dorën tjetër.

Nga 1 maji, gjoba për mos vendosjen e rripit të sigurimit gjatë drejtimit të automjetit është dukshëm më e lartë, pasi është rritur nga 35 euro në 50 euro. I njëjti dënim zbatohet për veprën penale të mosmbajtjes së kaskës mbrojtëse të detyrueshme gjatë drejtimit të motoçikletës ose motoçikletës.

Kushdo që nuk e paguan gjobën në vend për mos vendosjen e rripit të sigurimit, më pas do të duhet të paguajë dyfishin, pra 100 euro, në vend të 50 eurove në procedurën e kundërvajtjes. Vitin e kaluar, 88 394 drejtues mjetesh kanë paguar gjoba për mosvendosje të rripit të sigurimit.

Shefi i departamentit juridik të Klubit Austriak Auto-Moto ÖAMTC, Martin Hofer, vuri në dukje se mundësitë e policisë rrugore janë të kufizuara, duke qenë se shoferi duhet të ndalohet ose duhet të ketë prova fotografike për kundërvajtjen e kryer.

Një psikologe nga ARBÖ, një tjetër klub austriak i makinave, Patricia Pruner, kritikoi rritjen drastike të gjobave, duke thënë se ato shiheshin “më shumë si një burim i ri të ardhurash për shtetin sesa si një rritje afatgjatë në sigurinë rrugore”.