Apple ka ndaluar zhvillimin e çipave të saj Wi-Fi - Gazeta Express
string(49) "apple-ka-ndaluar-zhvillimin-e-cipave-te-saj-wi-fi"

Apple ka ndaluar zhvillimin e çipave të saj Wi-Fi

AutoTech

Gazeta Express

26/01/2023 21:49

Broadcom është fituesi më i madh i azhurnimit të iPhone 15 në Wi-Fi 6E dhe përfituesi kryesor i përmirësimit standard të industrisë Wi-Fi.

Shumë investitorë janë të shqetësuar se puna e Apple në zhvillimin e çipit të vet Wi-Fi do të ndikojë negativisht në biznesin e çipeve Wi-Fi të Broadcom. Megjithatë, sondazhi i fundit i industrisë së gjysmëpërçuesve (shkritore, pajisje, paketim dhe testim) tregon se Apple ka ndaluar zhvillimin e çipit të vet Wi-Fi për një kohë.

Lexo Edhe:

Më konkretisht, zhvillimi i mëparshëm i Apple për zgjidhjen Wi-Fi ishte çipi vetëm Wi-Fi dhe jo çipi i kombinuar Wi-Fi+Bluetooth. Nga pikëpamja e dizajnit, zhvillimi i një çipi të kombinuar Wi-Fi+Bluetooth është më sfidues sesa thjesht një çip vetëm Wi-Fi. Meqenëse shumica e produkteve të Apple përdorin çipin e kombinuar, do të ishte edhe më sfiduese të zëvendësoheshin çipat e kombinuar të Broadcom me të tyret nëse Apple vendos ta bëjë këtë.

Ngadalësimi i përmirësimeve të procesorëve është i pafavorshëm për shitjet e produkteve përfundimtare (të tilla si çipat e serive A16 dhe M2).

Prandaj, për të siguruar që procesorët më të avancuar në botë 3 nm mund të hyjnë pa probleme në prodhimin masiv në 2023-2025, dhe përmirësimi i performancës dhe përmirësimi i konsumit të energjisë mund të përmirësohen ndjeshëm në krahasim me paraardhësit, Apple i ka kushtuar shumicën e burimeve të saj të dizajnit IC për zhvillimin e procesorëve.

Burimet e pamjaftueshme të zhvillimit kanë vonuar prodhimin masiv të çipit të brezit bazë 5G të Apple, për të mos përmendur çipin Wi-Fi me vlerë strategjike më të ulët. Me fjalë të tjera, dukshmëria e zhvillimit të çipeve Wi-Fi të Apple është edhe më e ulët se çipi i vet i brezit bazë 5G.

Në 2-3 vitet e ardhshme, çipat Wi-Fi do të sjellin përmirësime kritike të Wi-Fi 6E/7. Është më e rrezikshme për Apple që të përdorë çipat e saj Wi-Fi në mënyrë agresive kur standardi i industrisë ndryshon dukshëm.

Bazuar në atë qe u tha më sipër, investitorët nuk duhet të shqetësohen për çipin Wi-Fi të Apple që do të ndikojë në biznesin e çipeve Wi-Fi të Broadcom në të ardhmen e parashikueshme. Në vend të kësaj, në dy vitet e ardhshme, Apple dhe konkurrentët do të fillojnë të adoptojnë çipa Wi-Fi 6E/7 me ASP më të lartë, dhe Broadcom është një përfitues kryesor në këtë prirje.

Gjithashtu, Broadcom do të jetë fituesi më i madh nga përmirësimi i iPhone 15 të ri në Wi-Fi 6E.