Antibiotikët mund të jenë shkaktar për kancerin e zorrës së trashë - Gazeta Express

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

18/09/2021 0:11

Antibiotikët mund të jenë shkaktar për kancerin e zorrës së trashë

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

18/09/2021 0:11

Hulumtimet e reja sugjerojnë se përdorimi i tepërt i antibiotikëve mund të rrisë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë.

Antibiotikët janë jashtëzakonisht të dobishëm në trajtimin e infeksionit. Sidoqoftë, shkencëtarët ende po mësojnë për problemet shëndetësore që rezultojnë nga përdorimi dhe përdorimi i tepërt i barnave antimikrobike.

Lexo Edhe:

Nën 50 vjeç duhet të kujdeseni

Rezultatet e një studimi të ri, të paraqitur në Kongresin Botëror të Shoqërisë Evropiane të Onkologjisë Mjekësore mbi kancerin e ezofagut 2021, tregojnë se njerëzit, veçanërisht ata nën moshën 50 vjeç, mund të kenë një rrezik në rritje të kancerit të zorrës së trashë për shkak të përdorimit të antibiotikëve.

Ky informacion i ri përforcon rëndësinë e përshkrimit të antibiotikëve me kujdes. Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vëren se antibiotikët janë të dobishëm në trajtimin e llojeve të caktuara të infeksioneve, por jo ato të shkaktuara nga viruset. Pra, ato nuk janë gjithmonë të nevojshme, sepse trupi ndonjëherë është vetëm në gjendje të mbrojë veten kundër infeksionit.

Si zvogëlohet rreziku?

Individët mund të zvogëlojnë mundësinë e zhvillimit të këtij lloji të kancerit duke shmangur rreziqe të caktuara, të tilla si konsumimi i alkoolit, përdorimi i duhanit dhe mungesa e aktivitetit fizik.

Ekzaminimi i hershëm është më i rëndësishmi

Ekspertët në të gjithë botën po bëjnë apel për përdorimin racional të antibiotikëve, dhe ky studim është argumenti i tyre më shumë. Përkatësisht, megjithëse incidenca e përgjithshme e kancerit të zorrës së trashë është ulur vitet e fundit, numri i rasteve të kancerit kolorektal është rritur tek njerëzit nën moshën 64 vjeç.

Dhe po rritet shqetësimi për përhapjen e përgjithshme të kancerit kolorektal tek të rinjtë. Kontrolli është i rëndësishëm pas moshës 45 vjeçe. Të dhënat e fundit, të publikuara në revistën CancerTrusted Source, sugjerojnë që njerëzit duhet të shkojnë për shqyrtim të kancerit të zorrës së trashë në moshën 45 vjeç, në vend të 50 vjeç, gjë që do të ndihmonte në zbulimin dhe parandalimin e hershëm.

Sidoqoftë, ekspertët gjithashtu e lidhin kancerin e zorrës së trashë me rreziqe që ne nuk mund t’i kontrollojmë, të tilla si mosha, historia familjare, gjenetika ose prania e sëmundjeve inflamatore të zorrëve. Disa shkaqe predispozuese për kancerin e zorrës së trashë janë ende të panjohura ose janë ende duke u studiuar, siç është kjo lidhje e re midis përdorimit të antibiotikëve dhe kancerit të zorrës së trashë.