Anija pa pilot me ngarkesa elektrike nis udhëtimin - Gazeta Express

AutoTech

Gazeta Express

27/08/2021 1:38

Anija pa pilot me ngarkesa elektrike nis udhëtimin

AutoTech

Gazeta Express

27/08/2021 1:38

Në të ardhmen, transporti autonom i ngarkesave nuk do të kufizohet vetëm në kamionë dhe aeroplanë, por gjithashtu do të përdoren anije elektrike autonome. Një anije e tillë së shpejti do të nisë udhëtimin e saj të parë pa pilot.

Ajo është anija Yara International e quajtur Yara Birkeland, e cila do të lundrojë në Norvegji si anija e parë e ngarkesave elektrike plotësisht autonome deri në fund të këtij viti.

Lexo Edhe:

Ajo do të lundrojë midis Heroye në Brevik dhe udhëtimi i tij do të pasohet nga tre qendra të telekomandës.

Yara u krijua fillimisht si një koncept në vitin 2017 dhe ishte planifikuar të lundronte në vitin 2020, por një pandemia e coronavirusit vonoi udhëtimin. Duhet thënë se kjo nuk është anija e parë pa pilot në përgjithësi sepse trageti finlandez lundroi në 2018, por Yara është padyshim modeli i parë elektrik.