Anija ‘fluturuese’ elektrike më e shpejtë në botë - Gazeta Express
string(47) "anija-fluturuese-elektrike-me-e-shpejte-ne-bote"

AutoTech

Gazeta Express

01/07/2022 21:10

Anija ‘fluturuese’ elektrike më e shpejtë në botë

AutoTech

Gazeta Express

01/07/2022 21:10

Anija elektrike më e shpejtë në botë së shpejti do të lundrojë në arkipelag rreth Stokholmit në një përpjekje për ta bërë transportin publik me ujë më shumë tërheqës.

Candela P-12 Shuttle do të fillojë të funksionojë në kryeqytetin e Suedisë vitin e ardhshëm me prodhuesit e saj që pretendojnë se anija është jo vetëm më e shpejta e këtij lloji me një shpejtësi prej 55 km, por edhe anija elektrike më efiçente ndonjëherë.

Lexo Edhe:

Shpresohet se do ta bëjë transportin publik detar në qytet më tërheqës sesa trenat, autobusët dhe automjetet.

Anija fluturuese’ e Stokholmit

Anija me ujë ka tre krahë me fibër karboni që shtrihen nga poshtë bykut, duke e lejuar varkën të ngrihet mbi ujë, duke ulur kështu tërheqjen dhe duke rritur shpejtësinë dhe stabilitetin.

“Duke fluturuar” përtej ujit, anija do t’i transportojë udhëtarët midis Ekerö – një lagje që po zgjerohet me shpejtësi në periferi të Stokholmit – dhe qendrës së qytetit “më shpejt se linjat e metrosë dhe autobusëve me të cilat konkurron, si dhe për të udhëtuar me automjet gjatë orëve të pikut. ”, thuhet në një deklaratë të kompanisë.

‘E qetë, e bute dhe e qëndrueshme’

Për shkak të dizajnit të saj inovativ, anija krijon një “zgjim gati zero” dhe i është dhënë një përjashtim nga kufiri i shpejtësisë prej 22 km në Rajonin e Stokholmit, që do të thotë se mund të lundrojë me shpejtësi të plotë dhe të fluturojë në qendër të qytetit pa shkaktuar valë dëmtimi për anijet tjera ose brigjeve të ndjeshme.

“Nuk ka asnjë anije tjetër që ka këtë lloj stabilizimi elektronik aktiv. Udhëtimi në bordin e anijes P-12 në det të trazuar do të ndihet më shumë si në një tren modern ekspres sesa në një anijë: është i qetë, i butë dhe i qëndrueshëm, “tha Erik Eklund, Zëvendës President i Anijeve Tregtare në Candela.

Falë teknologjisë së tij më të fundit, anija elektrike më e shpejtë në botë mund të konkurrojë për kostot e kilometrazhit dhe mund të futet në rrugë të reja pa investime masive në infrastrukturë pasi gjithçka që i nevojitet është një dok dhe energji elektrike.

Anija Candela do të fillojë një periudhë prove nëntë-mujore në vitin 2023, dhe nëse i përmbush pritshmëritë e larta të vendosura mbi të, shpresa është se përfundimisht do të zëvendësojë flotën e qytetit me mbi 70 anije me naftë./Euronews