Amerikanët zbulojnë filtrin e ajrit që “kap dhe eliminon” koronavirusin - Gazeta Express

Lajme

Gazeta Express

12/07/2020 18:49

Me i fundit

Amerikanët zbulojnë filtrin e ajrit që “kap dhe eliminon” koronavirusin

Lajme

Gazeta Express

12/07/2020 18:49

Një grup shkencëtarësh nga Universiteti i Hjustonit në SHBA ka dizenjuar një filtër ajri që është i aftë të “kapë dhe të vrasë në moment” koronavirusin. Studimi, i publikuar në revistën “Materials Today Physics”, thotë se filtri arrin të eliminojë 99,8% të patogjenit që shkakton Covid-19.

Kërkuesit shkencorë amerikanë theksojnë se prodhimi komercial mund të nisë menjëherë. Ata mendojnë se koronavirusi nuk mund të mbijetojë në temperatura mbi 70 gradë dhe për këtë arsye e kanë prodhuar filtrin duke e nxehur në 200 gradë Celcius, duke e bërë të pamundur për koronavirusin që të kalojë përmes tij.

Organizata Botërore e Shëndetësisë pranoi se koronavirusi mund të përhapet përmes ajrit, sidomos në ambiente të mbyllura.

Në kushte normale, virusi mund të qëndrojë në ajër për 3 orë dhe prandaj ky filtër është i dobishëm për aeroportet, avionët, zyrat dhe shkollat.

University of Houston researchers create filter that can kill COVID-19

University of Houston researchers said they have created a filter that can kill COVID-19.