Ambasadori polak: Polonia do të detyrohet të "hyjë në luftë" nëse Ukraina nuk arrin të mbrohet kundër Rusisë - Gazeta Express
string(105) "ambasadori-polak-polonia-do-te-detyrohet-te-hyje-ne-lufte-nese-ukraina-nuk-arrin-te-mbrohet-kunder-rusise"

Lajme

Gazeta Express

20/03/2023 22:29

Ambasadori polak: Polonia do të detyrohet të “hyjë në luftë” nëse Ukraina nuk arrin të mbrohet kundër Rusisë

Lajme

Gazeta Express

20/03/2023 22:29

Polonia nuk do të kishte ‘zgjidhje tjetër’ veçse të ‘hynte në konflikt’ në Ukrainë nëse vendi i shkatërruar nga lufta nuk arrin të mbrohet, ka paralajmëruar ambasadori i Varshavës në Francë.

Jan Emeryk Rościszewski tha se Polonia do të duhej të hynte në luftë nëse Ukraina nuk do të mbrohej kundër Rusisë, sepse baza e ‘civilizimit dhe kulturës’ e saj do të kërcënohej.

Lexo Edhe:

Rościszewski i bëri këto pretendime në një intervistë me kanalin televiziv francez LCI dje

Ai tha: “Nuk është NATO, Polonia apo Sllovakia që po rrisin presionin gjithnjë e më shumë, por Rusia, e cila ka pushtuar Ukrainën. Rusia, e cila po pushton territoret e saj. Rusia, e cila po vret njerëzit e saj. Dhe Rusia, e cila po rrëmben fëmijët ukrainas”, tha ai.

“Prandaj, ose Ukraina do të mbrojë pavarësinë e saj sot, ose ne do të duhet të hyjmë në këtë konflikt. Sepse vlerat tona kryesore, të cilat ishin baza e qytetërimit dhe kulturës sonë do të kërcënohen. Prandaj, ne nuk do të kemi zgjidhje tjetër veçse të hyjmë në konflikt.’

Por Ambasada e Polonisë në Francë kritikoi disa media si ‘senzacionaliste’ për pretendimin se Rościszewski njoftoi përfshirjen e drejtpërdrejtë të Polonisë në konflikt.

Ambasada lëshoi një deklaratë ku thoshte: “Gjatë një bisede tridhjetë minutëshe me redaktorin, ambasadori Rościszewski argumentoi nevojën që aleatët të mbështesin Ukrainën. Ai foli edhe për kërcënimin që Rusia paraqet për Evropën dhe vlerat evropiane.

“Një dëgjim i kujdesshëm i të gjithë bisedës e bën të qartë se nuk kishte asnjë njoftim për përfshirjen e drejtpërdrejtë të Polonisë në konflikt, vetëm një paralajmërim për pasojat që mund të kishte një disfatë e Ukrainës: mundësia e një sulmi rus ose përfshirja e më shumë vendeve qendrore. Vendet evropiane – shtetet baltike dhe Polonia.”