Aktivitetet e përditshme mund ta zvogëlojnë rrezikun e kancerit - Gazeta Express
string(63) "aktivitetet-e-perditshme-mund-ta-zvogelojne-rrezikun-e-kancerit"

Aktivitetet e përditshme mund ta zvogëlojnë rrezikun e kancerit

Shneta

Gazeta Express

06/09/2023 10:59

Ushtrimet nuk janë vetëm të shkëlqyeshme për humbje peshe, por ka edhe përfitime të tjera të panumërta shëndetësore. Ushtrimet që marrin kohë, të tilla si shkuarja në palestër ose të shkoni për një shëtitje, mund të jenë të vështira për t’u përshtatur në jetët e ngarkuara dhe shpesh çojnë në justifikime dhe mospërfundim.

Megjithatë, kjo nuk ka asnjë justifikim, sepse ekspertët rekomandojnë aktivitetin e përditshëm, për të cilin të gjithë kemi kohë, si një mënyrë jo vetëm për të humbur peshë, por edhe për të ulur rrezikun nga kanceri.

Lexo Edhe:

Sipas Lucja Zaborowska – një eksperte nga Universiteti Jagiellonian në Krakov – ecja është e mrekullueshme, sepse është forma më e arritshme e ushtrimeve, prandaj i rekomandohet kujtdo që dëshiron të bëhet më i shëndetshëm. Është ideale, sepse ka gjithmonë kohë për t’u përshtatur – nëse është ecja për në punë ose dalja për ajër të pastër gjatë një pushimi.

Ecja, veçanërisht ecja e shpejtë, është një aktivitet i shkëlqyer dhe një aktivitet bazë kardiovaskular. Dhe si çdo aktivitet aerobik, është i shkëlqyer në reduktimin e rrezikut të hipertensionit, diabetit, goditjes në tru, infarktit të miokardit dhe shëndetit të përgjithshëm të zemrës dhe enëve të gjakut.

Kur bëhet fjalë për kancerin, shumica prej nesh mendojnë menjëherë për ekzaminime dhe analiza të rregullta. Dhe kjo është e vërtetë, por ajo që mund të bëni çdo ditë është të udhëhiqni një mënyrë jetese të shëndetshme, duke përfshirë aktivitetin fizik.

Aktivitetet e rregullta janë të shkëlqyera në uljen e rrezikut të shfaqjes së kancerit në mitër, lukth, mushkëri dhe veshka. Edhe te pacientët që i nënshtrohen trajtimit nga kanceri, aktiviteti fizik redukton vdekshmërinë.

Ecja është mënyra më e lehtë për të qenë aktiv në jetën tuaj të përditshme, por për të korrur përfitimet shëndetësore duhet të jetë më shumë se një shëtitje.