Airbus afër krijimit të avionit me hidrogjen - Gazeta Express

AutoTech

Gazeta Express

23/09/2021 1:16

Airbus afër krijimit të avionit me hidrogjen

AutoTech

Gazeta Express

23/09/2021 1:16

Prodhuesi i avionëve po ecën përpara me përpjekjet e tij për ta bërë fluturimin më miqësor ndaj mjedisit me disa partnerë.

Së bashku me prodhuesin e gazit Air Liquide dhe operatorin e aeroportit Vinci, Airbus dëshiron të zhvillojë infrastrukturën e nevojshme për karburantin e avionëve të pasagjerëve me hidrogjen deri në vitin 2030, siç njoftuan kompanitë në Paris të martën.

Lexo Edhe:

Avionët gati për treg në 14 vjet

Airbus synon të sjellë në treg një avion pasagjerësh me hidrogjen në treg deri në vitin 2035. Atëherë infrastruktura e nevojshme gjithashtu duhet të jetë e vendosur për të furnizuar veturat në punë komerciale me hidrogjen të lëngshëm.

Në aeroportin e Lyonit deri në vitin 2023 u prodhua stacioni i parë i hidrogjenit për kamionë dhe autobusë. Në vitet në vijim, partnerët duan të zhvillojnë infrastrukturën për karburantin e avionëve me hidrogjen të lëngshëm.

Zhvillimi i teknologjisë nga prodhimi në karburant është planifikuar për periudhën pas vitit 2030. Deri atëherë, partnerët gjithashtu duan të kontrollojnë nëse mund ta ndërtojnë këtë infrastrukturë në aeroportet e tjera Vinci në Evropë.