A preken qentë nga Alzheimer? - Gazeta Express
string(28) "a-preken-qente-nga-alzheimer"

Shneta tjera

Gazeta Express

29/05/2024 22:00

A preken qentë nga Alzheimer?

Shneta tjera

Gazeta Express

29/05/2024 22:00

Fatkeqësisht, Alzheimeri është një sëmundje që e dëgjojmë gjithnjë e më shpesh, sidomos tek të moshuarit.

Pacienti humbet kujtesën, disa funksione të trurit të tij janë të dëmtuara, me pasojë ndryshimin e ndjeshëm të jetës shoqërore. Dhe mund të mos duam as të mendojmë se ne ose një person i dashur do të sëmuret nga Alzheimer, por disa gjëra janë të pashmangshme.

Lexo Edhe:

Përgjigja është po, qentë mund të kenë një sindromë të barabartë me Alzheimer të quajtur Sindroma e Disfunksionit Njohës (CDS). Sigurisht, nuk mund t’i kërkojmë një qeni të na tregojë ditët e javës për të treguar nëse ai i njeh dhe i mban mend ato, kështu që veterinerët ashtu edhe kujdestarët mbështeten në ndryshimet e sjelljes së kafshës së tyre shtëpiake dhe simptoma të tjera që mund të çojnë në diagnozë.

Cilat janë simptomat e sindromës së mosfunksionimit njohës te qentë?

● Çorientimi: Qentë me sindromën e mosfunksionimit njohës shpesh vuajnë nga simptoma të çorientimit, të tilla si bredhja pa qëllim ose konfuzioni i dukshëm.

● Ndryshimi në ndërveprimin me njerëzit dhe kafshët: Demenca ndikon në mënyrën se si një qen ndërvepron me të dashurit, kafshët e tjera dhe mjedisin e përgjithshëm.

● Ndryshimi i zakoneve të gjumit: Dhe zakonet e gjumit mund të ndryshojnë dukshëm. Qeni mund të zgjohet gjatë natës dhe të leh ose të ankojë, duke shfaqur frikë.

● Ndryshimi në nivelet e energjisë: Çdo ndryshim i mprehtë në nivelet e energjisë së një qeni mund të jetë shkak për shqetësim.

● Ankthi: Stresi dhe frika bëhen më intensive te qentë me sindromën e mosfunksionimit njohës. Ata mund të bëhen më të shqetësuar kur ndahen nga kujdestari i tyre, mund të jenë të frikësuar dhe reagues ndaj stimujve dëgjimor, ose mund të kenë frikë të dalin jashtë ndërsa e duan atë.