A ndjeni të ftohtë më shumë se të tjerët? Zbuloni pse - Gazeta Express
string(52) "a-ndjeni-te-ftohte-me-shume-se-te-tjeret-zbuloni-pse"

Shneta tjera

Gazeta Express

30/12/2022 18:34

A ndjeni të ftohtë më shumë se të tjerët? Zbuloni pse

Shneta tjera

Gazeta Express

30/12/2022 18:34

Shumica e njerëzve e duan dimrin më shumë se verën, sepse u pëlqen më shumë i ftohti se sa nxehtësia. Por disa njerëz mund të mos jenë të kënaqur me temperaturat e ulëta të dimrit.

Kjo është për shkak se mënyra se si ne i përgjigjemi të ftohtit ndryshon nga personi në person dhe disa njerëz mund të ndjejnë të ftohtë më shumë se të tjerët në të njëjtin mjedis. Më poshtë kemi dhënë disa arsye shkencore se pse disa njerëz e ndjejnë të ftohtin më shumë se të tjerët.

Lexo Edhe:

Mosha

Ndërsa plakemi, rritet edhe ndjeshmëria ndaj të ftohtit. Të moshuarit kanë një shtresë më të hollë yndyre nën lëkurë, ata janë më pak aktivë fizikisht, shkalla e tyre metabolike ulet, ata ka të ngjarë të kenë disa kushte mjekësore dhe mund të marrin medikamente të caktuara. Të gjitha këto arsye dhe të tjera i bëjnë të moshuarit më të ndjeshëm ndaj të ftohtit.

Gjinia

Nëse jeni grua, mund ta ndjeni të ftohtin më shumë sesa burri juaj në të njëjtin mjedis. Kjo ndoshta sepse në krahasim me meshkujt, femrat priren të kenë një normë më të ulët metabolike, temperaturë më të ulët të lëkurës (për shkak të shtresës më të trashë të yndyrës midis lëkurës dhe muskujve), më pak muskuj (prodhues natyral i nxehtësisë).

Yndyra trupore

Njerëzit e shëndoshë ose njerëzit me BMI më të lartë ndjejnë më pak të ftohtë se njerëzit e dobët, sepse yndyra izolon thelbin e trupit të tyre ndaj motit të ftohtë, ndërsa lëkura e tyre ftohet.

Faktori gjenetik

Gjenet tuaja mund t’ju bëjnë më të prirur të ndjeni të ftohtin më shumë se të tjerët. Një studim zbuloi se njerëzit që kanë mungesë të një proteine muskulore të quajtur alfa-actinin-3 janë më elastik ndaj temperaturave të ftohta. Hulumtuesit e lidhën humbjen e kësaj proteine me një variant gjenetik në gjenin e muskujve skeletik, ACTN3.

Infektimi i të ftohtit

Ndjeni edhe ju të ftohtë kur shihni dikë pranë jush që dridhet nga i ftohti? Kjo mund të ndodhë për shkak të një fenomeni të quajtur “ngjitja e të ftohtit”, dhe hulumtimet e kanë vërtetuar këtë. Një studim tregoi se si disa pjesëmarrës ndjenin më të ftohtë nëse shihnin video të aktorëve që pretendonin se kishin ftohtë edhe pse nuk ishin në një mjedis të ftohtë.

Ekspozimi i rrallë ndaj të ftohtit

Njerëzit që e kanë mësuar veten të ndihen rehat në ambientet e tyre të jetesës dhe të punës mund të ndjejnë të ftohtin kur ekspozohen ndaj temperaturave të jashtme më të ftohta. Njerëzit në botën e zhvilluar po kalojnë më shumë kohë brenda dhe rrallë janë të ekspozuar ndaj të ftohtit.

Çështjet Mjekësore

Disa çështje mjekësore mund t’i bëjnë disa njerëz të ndjeshëm ndaj të ftohtit. Për shembull, sëmundja e Raynaud kufizon rrjedhjen e gjakut në disa zona të trupit. Kjo mund t’i bëjë zonat e prekura si gishtat e duarve dhe këmbëve të ndjehen të mpirë dhe të ftohtë në përgjigje të temperaturave të ftohta. Problemet e tiroides, diabeti dhe mungesa e hekurit mund t’i bëjnë njerëzit të ndjejnë më tepër të ftohtin. /tvklan.al