A ndikon zgjedhja e muzikës në produktivitet? - Gazeta Express
string(44) "a-ndikon-zgjedhja-e-muzikes-ne-produktivitet"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

15/05/2024 22:47

A ndikon zgjedhja e muzikës në produktivitet?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

15/05/2024 22:47

Gjendjet e trurit të njeriut mund të ndryshojnë vazhdimisht për shkak të faktorëve të brendshëm dhe të jashtëm, duke përfshirë zgjimin kognitiv ose intensitetin emocional, si dhe gjendjet që nënkuptojnë performancën njohëse.

Ruajtja e një niveli të duhur të zgjimit njohës mund të rezultojë në një rrjedhë më produktive të aktiviteteve të përditshme njohëse.

Lexo Edhe:

Prandaj, monitorimi dhe rregullimi i gjendjes së zgjimit, bazuar në performancën njohëse, përmes ndërhyrjeve të thjeshta të përditshme si muzika – është një temë që duhet eksploruar, thonë ekspertët.

Studiuesit në Shkollën e Inxhinierisë NIU Tandon – të udhëhequr nga autorja Rose Faghih dhe të frymëzuar nga ligji Yerkes-Dodson në psikologji – hetuan marrëdhënien midis zgjimit dhe performancës gjatë një detyre njohëse në prani të muzikës.

Ligji Yerkes-Dodson thotë se performanca është një funksion i zgjimit dhe se një nivel i moderuar i zgjimit rezulton në performancë optimale. Nga ana tjetër, një nivel tepër i lartë zgjimi mund të rezultojë në ankth dhe një nivel i pamjaftueshëm i zgjimit mund të shoqërohet me mërzi.

Në këtë studim, pjesëmarrësit zgjodhën muzikë me përbërës qetësues dhe zgjues për të imituar mjedise me zgjim të ulët dhe të lartë. Për të deshifruar zgjimin themelor dhe performancën në jetën e përditshme, ata përdorën të dhëna fiziologjike periferike si dhe një dekoder për një pasqyrë të thellë se si përgjigjet fiziologjike dhe gjendjet njohëse ndikojnë në produktivitet.

Megjithëse disa faktorë, si natyra e detyrës njohëse dhe lloji i muzikës, mund të ndikojnë në rezultatin, megjithatë, performanca njohëse mund të përmirësohet dhe shkalla e zgjimit të ndikohet nga vetë muzika.

Nivelet bazë të zgjimit ndryshojnë midis njerëzve dhe muzika mund të zgjidhet për të vendosur zgjimin brenda intervalit të dëshiruar.

Rezultati i këtij hulumtimi mund t’i sjellë studiuesit më afër zhvillimit të një ndërfaqeje praktike dhe të personalizuar të trurit për të rregulluar gjendjet e brendshme të trurit në aktivitetet e jetës së përditshme.