A ndihmon magnezi në humbjen e peshës? - Gazeta Express
string(37) "a-ndihmon-magnezi-ne-humbjen-e-peshes"

Shneta

Gazeta Express

30/05/2024 8:30

A ndihmon magnezi në humbjen e peshës?

Shneta

Gazeta Express

30/05/2024 8:30

Magnezi ka shumë përfitime, të tilla si mbështetja e shëndetit të zemrës, reduktimi i inflamacionit dhe mbajtja e niveleve të sheqerit në gjak.

Disa studime kanë zbuluar se magnezi mund të ndihmojë gjithashtu në humbjen e peshës.

Lexo Edhe:

Magnezi është një mineral thelbësor që gjendet në trup, në disa ushqime dhe suplemente. Është i nevojshëm për disa procese në trup, duke përfshirë rregullimin e presionit të gjakut, funksionin imunitar, metabolizmin dhe shëndetin e muskujve dhe nervave. Disa studime kanë zbuluar se magnezi mund të ndihmojë gjithashtu në humbjen e peshës.

Përfitimet nga marrja e magnezit

Nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar nëse marrja e suplementeve të magnezit ka një efekt të rëndësishëm në humbjen e peshës. Megjithatë, magnezi mund të përmirësojë disa faktorë rreziku për mbipeshën dhe obezitetin, duke përfshirë kontrollin e sheqerit në gjak, nivelet e presionit të gjakut dhe cilësinë e gjumit.

Magnezi kontrollon sheqerin në gjak

Njerëzit që konsumojnë një dietë të pasur me magnez mund të kenë një rrezik më të ulët të zhvillimit të diabetit. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit me rezistencë ndaj insulinës, një sindromë ku qelizat nuk i përgjigjen insulinës, gjë që çon në nivele të larta të glukozës (sheqerit) dhe rrit rrezikun e diabetit 2.

Trupi ka nevojë për magnez për të përdorur glukozën në gjak për energji. Nivelet e ulëta të magnezit mund të përkeqësojnë rezistencën ndaj insulinës dhe të çojnë në diabet. Trupi gjithashtu ka nevojë për magnez për të sekretuar siç duhet insulinën në gjak.

Një studim tregoi se mungesa e magnezit rrit rrezikun e obezitetit dhe diabetit, sepse qelizat nuk janë aq të ndjeshme ndaj insulinës sa duhet. Marrja e një suplementi të magnezit mund të përmirësojë ndjeshëm nivelet e insulinës në agjërim, gjë që mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit.