A mund të jetë stresi një shenjë e urisë? - Gazeta Express
string(40) "a-mund-te-jete-stresi-nje-shenje-e-urise"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

07/06/2022 19:13

A mund të jetë stresi një shenjë e urisë?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

07/06/2022 19:13

Shumica e njerëzve mendojnë se uria ndihet vetëm në stomakun e tyre, por ka mënyra të tjera që dikush mund të përjetojë urinë, të tilla si vështirësi në përqendrim, lodhje, mendime për të ngrënë dhe sigurisht stres.

Siç na kujtojnë ato reklamat e famshme të ëmbëlsirave, ndjenja e nervozizmit për njerëzit mund të jetë një shenjë se keni nevojë për ushqim.

Stresi mund të jetë një shenjë e urisë. Kjo ka kuptim, sepse kur dikush është duke përjetuar uri, furnizimi i menjëhershëm i glukozës është i varfëruar. Glukoza është burimi kryesor i karburantit për trurin, kështu që ashtu si një dritë vezulluese në makinën tuaj ju kujton se keni nevojë për karburant, stresi mund të jetë mënyra se si truri juaj komunikon nevojat për energji.

Ndiheni në ankth? Mund të jeni të uritur

Një pjesë e trurit tuaj të quajtur hipotalamus ndërvepron me gjëndrën e hipofizës dhe korteksin mbiveshkore për të rregulluar ekuilibrin e ushqimit dhe energjisë. Hipotalamusi është gjithashtu përgjegjës për rregullimin e përgjigjeve ndaj stresit, kështu që ka shumë kuptim që stresi dhe uria janë të lidhura.

Marrëdhënia midis stresit, humorit dhe urisë është jashtëzakonisht komplekse dhe studiuesit tregojnë se si rënia e sheqerit në gjak ndikon në humor. Ka shumë kërkime që shikojnë luhatjet e sheqerit në gjak për njerëzit me diabet dhe si ndikon ai në humor.

Si e dalloni ndryshimin midis stresit normal dhe dhimbjeve të urisë?

Shpesh është e vështirë të bëhet dallimi midis stresit normal dhe stresit të shkaktuar nga uria, pasi mund të ndihet njësoj. Nëse përjetoni shenja të tjera natyrore të urisë, si shqetësime në stomak, dhimbje ose marramendje, kjo është padyshim një shenjë për të ngrënë.

Zakonisht, megjithatë, më duket e dobishme të përdor të dhëna të tjera. Për shembull, nëse ka kaluar një orë nga hera e fundit që keni ngrënë, përgjithësisht më shumë se 2-4 orë, ka shumë të ngjarë të jeni të uritur. Nëse keni ngrënë diçka kohët e fundit, ka shumë më pak gjasa të jeni të uritur.

Në fund të ditës, nëse nuk jeni të sigurt, thjesht mund të hani. Nëse stresi nuk largohet, mund të kaloni në mjete të tjera përballuese. Ju mund të ndiheni të parehatshëm duke menduar për të ngrënë kur nuk jeni vërtet të uritur, por mendoni për këtë si një mundësi për të mësuar, një mundësi për të kuptuar më mirë se çfarë është uria për ju.

Ndërsa ushqimi intuitiv ju mëson të hani në përgjigje të shenjave fizike, kjo nuk do të thotë se të ngrënit ndonjëherë kur nuk jeni të uritur është e gabuar, qoftë për arsye praktike, për të kënaqur shijet tuaja, ose për të provuar të kuptoni më mirë trupin tuaj.