A mund ta largojë stërvitja demencën? - Gazeta Express
string(36) "a-mund-ta-largoje-stervitja-demencen"

A mund ta largojë stërvitja demencën?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

29/03/2023 19:24

Mund të jetë e mirë për trupin tuaj.

Por ka pak prova që ushtrimet e rregullta ndihmojnë në parandalimin e Alzheimerit, sipas shkencëtarëve.

Lexo Edhe:

Në dekadat e fundit, hulumtimet kanë treguar se ushtrimet janë të dobishme për trurin dhe performancën njohëse.

Kjo ka ndikuar në politikat e shëndetit publik, me disa institucione që rekomandojnë aktivitet të rregullt fizik për të ndihmuar në ruajtjen e kujtesës, perceptimit, të menduarit dhe aftësive të arsyetimit të shëndetshëm.

Por një përmbledhje e qindra studimeve sugjeron se ka ‘pak prova’ për një marrëdhënie pozitive midis ushtrimeve të rregullta fizike dhe përmirësimit të njohjes te njerëzit e shëndetshëm.

Studiuesit u fokusuan në 109 studime që përfshinin më shumë se 11,000 pjesëmarrës të shëndetshëm.

Analizat treguan se edhe pse nuk sugjerohet që ushtrimet janë të dëmshme për trurin tuaj mungojnë prova për të mbështetur pretendimin se i sjell dobi shëndetit të trurit.

Duke shkruar në revistën Nature Human Behaviour, ata thanë se përfitimet e ushtrimeve – veçanërisht në lidhje me shëndetin fizik – janë ende të mjaftueshme për të justifikuar politikat që promovojnë zbatimin e rregullt të tij në jetën e përditshme të njerëzve.

“Për më tepër, angazhimi në ushtrime fizike sjell jo vetëm përfitime fizike, por edhe sociale, pasi ne lidhemi me të tjerët duke krijuar lidhje sociale dhe duke marrë pjesë në aktivitete kolektive që na japin një ndjenjë përkatësie”, shtuan ata. /Shqip.com