A ka lidhje mungesa e gjumit me depresionin? - Gazeta Express
string(43) "a-ka-lidhje-mungesa-e-gjumit-me-depresionin"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

03/05/2024 20:13

A ka lidhje mungesa e gjumit me depresionin?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

03/05/2024 20:13

Mungesa e gjumit është treguar se dëmton funksionin e sistemit imunitar.

Shqetësimet e shëndetit mendor, të tilla si depresioni, janë të lidhura fort me cilësinë e dobët të gjumit dhe çrregullimet e gjumit.

Lexo Edhe:

Një studim me 2672 pjesëmarrës zbuloi se ata me ankth dhe depresion kishin më shumë gjasa të raportonin rezultate më të dobëta të gjumit sesa ata pa ankth dhe depresion.

Kur jemi të lodhur, aftësia jonë për t’u përqëndruar në detyrat, reflekset dhe kohën e reagimit zvogëlohet.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) raportojnë se 1 në 25 njerëz ka rënë në gjumë në timon gjatë vozitjes.

Ata që flinin më pak se 6 orë kishin më shumë gjasa të binin në gjumë gjatë vozitjes.

Një studim i vitit 2018 zbuloi se njerëzit që flinin 6, 5, 4 ose më pak se 4 orë kishin një rrezik për të shkaktuar një aksident automobilistik që ishte përkatësisht 1.3, 1.9, 2.9 dhe 15.1 herë më i lartë.

Ky studim sugjeron që rreziku juaj për një aksident automobilistik rritet ndjeshëm me çdo orë gjumi të humbur.

Në studime të tjera, njerëzit me çrregullime të gjumit gjithashtu raportojnë shkallë më të lartë të depresionit.

Nëse keni probleme me gjumin dhe vini re se shëndeti juaj mendor është përkeqësuar, është e rëndësishme të flisni me profesionistin tuaj të kujdesit shëndetësor.