A ka lidhje depresioni me serotoninën e ulët? - Gazeta Express
string(44) "a-ka-lidhje-depresioni-me-serotoninen-e-ulet"

A ka lidhje depresioni me serotoninën e ulët?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

13/11/2022 22:18

Ndryshimet në lirimin dhe veprimin e serotoninës, “hormonit të lumturisë” mund të luajnë një rol të rëndësishëm në çrregullimet depresive: sipas një studimi britanik të destinuar të krijojë debat në psikiatri.

Në punën e re të botuar në Biological Psychiatry, studiuesit nga Imperial College London thonë se kanë dhënë “provat e para të drejtpërdrejta”, përmes testeve të imazhit të trurit, se lirimi i kësaj molekule zbutet tek ata që vuajnë nga depresioni.

Lexo Edhe:

Studimi është pjesë e një prej pyetjeve më të debatuara të 60 viteve të fundit të neuroshkencës, atë të rolit të serotoninës në gjenezën e çrregullimeve të humorit si depresioni.

Serotonina prodhohet nga neuronet e specializuara të sistemit nervor qendror dhe nga qelizat e murit gastrointestinal, por gjithashtu gjendet në përqendrime të larta në gjak.

Sipas hipotezës së një disfunksioni serotonergjik në çrregullimet depresive, i lindur nga disa vëzhgime eksperimentale duke filluar nga vitet 1960, mungesa e këtij hormoni është në origjinën e depresionit.

Ideja e një ndryshimi kimik që përfshin serotoninën, mund të jetë arsyeja kryesore e çrregullimeve depresive.

Për Joanna Moncrieff, profesoreshë e Psikiatrisë në Kolegjin Universitar të Londrës mungesa e serotoninës është shkaku i depresionit.