A janë disa njerëz të predispozuar gjenetikisht ndaj vegjetarianizmit? - Gazeta Express
string(69) "a-jane-disa-njerez-te-predispozuar-gjenetikisht-ndaj-vegjetarianizmit"

A janë disa njerëz të predispozuar gjenetikisht ndaj vegjetarianizmit?

Ushqimi/Dieta

Gazeta Express

24/01/2024 19:36

Gjenetika është dega e biologjisë që merret me studimin e gjeneve dhe trashëgiminë e tipareve. Me përparimin e zhvillimit të shkencës, rritet numri i fenomeneve që mund të shpjegohen me modele komplekse gjenetike të trashëgimisë.

Shkencëtarët janë gjithashtu të interesuar nëse preferencat e ndryshme për dieta të caktuara te njerëzit, siç është vegjetarianizmi, përcaktohen nga gjenet. Ata arritën në përfundimin se përqindja e ndikimit gjenetik varion nga 70 deri në 80 për qind kur bëhet fjalë për këto zakone.

Lexo Edhe:

Hulumtimi i kryer në Universitetin Northwestern tregon se si gjenetika kontribuon në aftësinë e një personi për të ndjekur një dietë vegjetariane. Është vënë re se ndër pjesëmarrësit, vegjetarianët dominohen nga femrat e një moshe më të re, me indeks më të ulët të masës trupore dhe me status më të ulët socio-ekonomik.

U identifikuan tre gjene që lidhen me vegjetarianizmin dhe 31 gjene të tjera u identifikuan si gjene rregullatore të lidhura me to.

Edhe pse motivimi për këtë lloj diete vjen nga disa arsye, kryesisht morale, të dhënat tregojnë se respektimi i një diete të tillë është i kufizuar, pak a shumë, nga gjenetika.

Një studim tjetër shqyrtoi ndikimin gjenetik në prirjen për një lloj diete të caktuar, kështu që përveç vegjetarianizmit u studiua edhe korrelacioni i gjeneve dhe pesketarianizmit. Testimi i mbi 8,000 binjakëve ofron një pasqyrë të zakoneve të të ngrënit të të afërmve shumë të afërt dhe më tej tërheq vëmendjen në aspektin gjenetik.

Të gjitha llojet e abstinencës nga disa ushqime me origjinë shtazore vërehen sërish në përqindje më të lartë tek femrat.

Variacionet si në pescetarianizëm ashtu edhe në vegjetarianizëm janë konfirmuar të jenë rreth 75 për qind të bazuara në gjenetikë, ku pjesa tjetër janë ndikime mjedisore.