A është noti i sigurt për gratë shtatzëna? - Gazeta Express
string(41) "a-eshte-noti-i-sigurt-per-grate-shtatzena"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

04/06/2024 22:41

A është noti i sigurt për gratë shtatzëna?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

04/06/2024 22:41

Noti shpesh konsiderohet si një nga format më të mira të stërvitjes, i përshtatshëm për njerëzit e të gjitha moshave dhe niveleve të fitnesit.

Por kur bëhet fjalë për shtatzëninë, shumë gra kanë shqetësime për sigurinë dhe përfitimet e vazhdimit ose fillimit të një rutine noti. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë nëse noti është i sigurt për gratë shtatzëna dhe përfitimet që ai ofron gjatë shtatzënisë.

Lexo Edhe:

Siguria e notit gjatë shtatzënisë

Noti rekomandohet gjerësisht nga profesionistët e kujdesit shëndetësor gjatë shtatzënisë. Konsiderohet si një ushtrim aerobik me ndikim të ulët që ofron përfitime të shumta shëndetësore pa rreziqet që lidhen me aktivitetet me ndikim të lartë.

Efekti i lëvizjes

Një nga arsyet kryesore pse noti është ideal gjatë shtatzënisë është lëvizja e ujit. Ky efekt zvogëlon presionin në skelet dhe nyje, gjë që është veçanërisht e dobishme kur shtatzënia përparon dhe pesha e tepërt ngarkon trupin.

Uji në mënyrë natyrale e mban trupin të freskët. Gjatë shtatzënisë, mbajtja e një temperature normale të trupit është thelbësore dhe efekti ftohës i ujit ndihmon në parandalimin e mbinxehjes – një shqetësim i zakonshëm me format e tjera të ushtrimeve gjatë shtatzënisë.

Noti nuk përfshin lëvizje të mprehta ose goditje, pore bën atë një opsion të butë që zvogëlon rrezikun e lëndimit. Është veçanërisht i dobishëm për ruajtjen e fitnesit duke reduktuar tendosjen në shpinë dhe legen, zona që shpesh ‘stresohen’ gjatë shtatzënisë.